Niški Polarni Fazani uzvraćaju udarac

Novi singl hard core punk sastava ima zanimljivo ime: Đene đene!

Napisao: Mihajlo Kitevski

Dobro poznat niški hardcore punk sastav Polarni Fazani uzvraća udarac mejnstrimu i konvencionali novim singlom  i video spotom koji teatralno postavlja pitanje – „Snimili smo novi album, kakve su nam pesme?”. U pitanju je grupa koja uvek ozbiljno pristupa zvučnim i stilskim novotarijama u punk muzici. Njihovo muzičko usavršavanje i putešestvije možemo pratiti još iz perioda 90-ih kada su izdali svoj prvi album u studiju gitariste Slobodana Vujića poznatog kragujevačkog punk benda KBO.

Srdačnim (ne)iščekivanjem albuma, Fazani su izbacili šaljiv video spot koji je rađen vrlo jednostavnim ali efektnim pristupom. U spotu jasno možemo naslutiti vokalistu benda Nikolu Kitevskog i jedan neverovatan prostor ispunjen detaljima scenske entropije i motivima dvoličnosti. Težnja novog singla ,,Đene đene” da spontano pređe u stanje veće neuređenosti je ojačana jednostavnom scenskom postavkom i čestim pitanjem – „kakve su nam pesme !?". Moramo uzeti u obzir i dobro osmišljenu koncepciju ovog benda kada najavljuju svoje albume. Istorija je pokazala da njihov kreativni angažman uvek popunjuje nedostatke umetničkog naspram konvencionalnog stvaranja u punk rock sceni.

Interesantna je anegdota ovog singla. Za one koji nisu iz Niša, pesma ,,Đene đene” po kojoj je nazvan i sam album je južnjački izraz koji se često koristi kada se opisuje nešto što je ,,ni dobro, ni lose”, ,,ni tamo, ni ovamo”. Razlog toga je sama činjenica da su članovi benda bili oduševljeni/razočarani novim pesmama. Ali kao i uvek, Fazani ne znaju za granice, što je i ujedno i njihova prednost da ih svaki put pohvalimo novim radom.

Za muziku i tekst ovog singla su zaslužni svi članovi benda Polarni Fazani, dok je produkciju u kućnom mini studiju uradio gitarista benda Srđan Petrović. Ostali članovi benda su: Nikola Kitevski (vokal), Ivan Pavlović (bas) i Ivan Vojvodić (bubanj).

Snimanje i montažu ovog spota potpisuje sin vokaliste benda, Mihajlo Kitevski.

Singl i video spot ovog benda možete videti i čuti na našim TV i radio kanalima.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika