NEP featuring Anja Rupel - Radical Chic

Ekskluzivni remaster singla za 2022., nova premijera videa i omota

Digitalni singl Digital Chic objavljen je 30. septembra 2022. na Fox & His Friends Records, distribuira Believe Music France.

 Originalnu numeru su snimili, aranžirali i producirali Iztok Turk i Janez Križaj u studiju Top ten, Ljubljana, 1985.

Izdanje 2022. remasterizovao Antony Ryan iz RedRedPaw Mastering.

Video koncept NEP / Dejan Kršić, Muzika i tekst NEP / Dejan Kršić.

Video u režiji Martina Peranovića, Animacija Martina Peranovića.

Vokal Anja Rupel / Dejan Kršić.

Kolaži iz modnog i ženskog časopisa socijalističke Jugoslavije Svijet i NEP-ove umetničke, fotografske i izložbene arhive.

 

Anja Rupel, Foto: Jane Štravs

 

NEP je bio neformalni multimedijalni kolektiv formiran 1982. u Zagrebu, bivša Jugoslavija. Osnivač Dejan Kršić je sarađivao sa raznim umetnicima u potrazi za preispitivanje zastarelih koncepata istorije umetnosti, pozicije autora i barijera između pop i elitističke visoke kulture. Pod jakim uticajem Voltera Benjamina i Endija Vorhola u teoriji i Brajana Ena i Kraftverka u muzici, Kršić je stvorio NEP kao krovni pojam (što znači Nova Evropa ili New Europe) različitih aktivnosti, uključujući grafički dizajn, muziku, fotografiju, video, novinsko-medijski i teorijski rad.

U muzičkom smislu NEP se fokusirao na eksperimente u ambijentalnoj i kasetofonskoj muzici, samoobjavljenih i teško dostupnih kompilacijskih traka poput „The Cassette Played Poptones“ (1988). Duboko uronjen u pop-kulturu, politiku i teoriju umetnosti, Kršićeva potraga za savršenom pop muzikom sa vrhunskom kritičkom oštricom dostigla je vrhunac 1989. godine, godine kada je pesma 'Decadance' osmišljena u studiju.

Ali priča oko NEP-a je muzički (kao i umetnički) mnogo šira: po prvi put tim Fox & His Friends sastavlja najbolje rezove sa neobjavljenih i retkih NEP kaseta, pokrivajući period od 1985. do 1989. na POP NOT POP abum.

Dejan Kršić je danas poznati grafički dizajner i istoričar umetnosti u Hrvatskoj. Ostali saradnici su fotograf Laibach i Borghesia Jane Stravs, umetnica i TV rediteljka Gordana Brzović, Jovan Ćulibrk, sada vladika SPC i Anja Rupel, pevačica kultne jugoslovenske sint-pop grupe Videosek, kao i ostali članovi Videosek-a, Iztok. Turk i Janez Križaj koji su producirali neke od pesama. Ostali saradnici bili su talentovani producenti Robert Logozar i Davor Daga Devčić, pevači Linda Kuper, Natalija, Aleks Kovač... Spisak saradnje je dugačak.

Neki od nezaboravnih trenutaka na POP NOT POP albumu su rana demo verzija Decadance aka 'How Do I Dance To This Music?' sa uzorcima plavih filmova i eksperimentima sa elektronskim bubnjem kao što je rani Kabare Volter, zatim Kršićeva reinterpretacija legendarne himne Trans Europe Expressa kao 'Transcendance', ili 'Radical Chic', gde sam Dejan i Anja Rupel iz Videosexa čine divan par dendi modera, pevajući radio sintpop melodiju prilagođenu grafikonima koja je u suprotnosti sa A-stranom („NOT POP“ strani) – puna eksperimenata, tamnih talasa i industrijskih nagoveštaja odeljenju za testiranje i taksi. B-strana je 'THE POP' strana koja će iznenaditi većinu sledbenika NEP-a iz njihovih ranih eksperimentalnih kaseta. Sunčan, plesan, radostan pop koji otkriva mnoga lica NEP-a.

 

Svijet, Foto: arhiva NEP

 

A na albumu se nalaze:

a1 NOVI POREDAK (AUGURI) feat. ALEKS KOVAČ

a2 VELIKA MAGIJA feat. ALEKSKS KOVAČ I ANJA RUPEL

a3 NOVI POREDAK (METAL MIKS) feat. ALEKS KOVAČ

a4 KAKO DA PLESEM NA OVU MUZIKU?

 

b1 DECADANCE (ALBUM VERSION) feat. LINDA COOPER

b2 TRANSCENDANCE

b3 RADICAL CHIC feat. ANJA RUPEL

b4 PROLJETNA PJESMA feat. NATALIJA

Spot „Radical Chic“ posvećen je Aleksandru Srnecu i prvi je novi video-rad kolektiva NEP nakon višegodišnje pauze. U digitalnoj audio distribuciji moguće ga je čuti na https://bfan.link/radical-chic, dok se posljednji primjerci vinilnog LP izdanja „Pop Not Pop“ sa kojega je skinut ovaj singl, mogu uz gratis grafike autora nabaviti direktno od izdavača na stranicama: http://foxandhisfriends.bigcartel.com  i https://foxandhisfriends.bandcamp.com

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika