Fiona Apple i njena obrada čuvenog hita The Beatles

Across The Universe je bezvremena pesma koja iznova i iznova pleni

Jednu od najlepših pesama grupe The Beatles iz 1969 godine, obradila je i Fiona Apple a prati je spot koji je režirao Paul Thomas Anderson.

Pesma, koju je prvobitno napisao John Lennon ali se vodi kao delo nezaboravnog tandema Lennon - McCartney, prvi put se pojavila na dobrotvornom kompilacijskom albumu No One’s Gonna Change Our World iz 1969. Kako su pukotine već počele da se vide u bendu, pesma je kasnije stigla u drugačijem obliku kao deo poslednjeg albuma The Beatlesa,  Let It Be koji je objavljen 1970. godine. Pesma je od tada postala prepoznata kao jedno od najpoznatijih dela ove grupe i ima mnogo obrada.

Jedna od najlepših obrada, osim ove Fionine, svakako je ona slovenačke grupe Laibach i pevačice grupe Videosex, Anje Rupel  iz 1989. godine, za koju je spot radio, takođe tada čuveni domaći tandem Bota i Tucko.

„Across the Universe“ ostaje jedna od najdelikatnijih numera the Beatles i, kada je filmski režiser Gary Ross stavljao poslednje dodire na svoj komično-dramski film „Pleasantville“ iz 1998. godine, angažovao je Fionu Apple za muziku.

U onome što je postalo uvodna numera zvaničnog sondtracka, Fionino izvođenje „Across the Universe“ deluje kao divna protivteža haotičnim scenama u filmu a režiser spota, Paul Thomas Anderson, radnju crno-belog videa smestio je baš u restoran koji je korišćen u filmu „Pleasantville“.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika