Slovenačka narodna pesma iz 1894. u novom, Laibach ruhu

Službena pesma Svetskog prvenstva u nordijskom skijanju Planica 2023

U centru Kranjske Gore, 20. februara svečano je otvoren najveći sportski događaj u Sloveniji, 43. svetsko prvenstvo u nordijskom skijanju u Planici. Događaj je simbolično počeo u 20.23, sa više od 130 nastupa, uključujući i Laibach, Ansambl Saše Avsenika i DJ Umeka.

Čuvenu slovenačku narodnu pesmu „Oj, Triglav, moj dom" napisao je 1894. godine sveštenik, pesnik i prevodilac Matija Žemljic pod pseudonimom „Slavin", a inspirisana je nemačkom rodoljubivom pesmom „O Schvarzvald, o Heimat“. Godinu dana kasnije Jakob Aljaž, takođe sveštenik i veliki poštovalac najviše slovenačke planine, Triglava, napravio je muziku za ovu pesmu.

Grupa Laibach je odabrana da napravi pesmu za svečanoo otvaranje FIS Svetskog prvenstva u nordijskom skijanju u Planici 2023. a oni su pozvali Borisa Benka i Primoža Hladnika (obojica iz grupe Silence), pevačicu Severu Gjurin, Tomija Megliča (Siddharta), Irenu Anžič (citre), Petru Vidmar (udaraljke), mešoviti hor Slovenačke filharmonije i duvačku sekciju Simfonijskog orkestra RTV Slovenije.

Aranžmani Boris Benko, Primož Hladnik & Laibach

Miksovali Boris Benko, Primož Hladnik i Matej Gobec

Proizveo Laibach

Masterirao Matej Gobec

Video projekcija koju je napravio komposter (akaluka)

Fotografije korišćene u video projekcijama: Sebastien Goldberg, Aleš Krivec, Ton Souza, sosinda, Davorin Pavlica, David Bole, Matijap, David Sinclair, Shah Jahan

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika