Dry Cleaning - No Decent Shoes for Rain

Dva albuma u kratkom vremenskom razmaku, oba izuzetna

„Novi album Dry Cleaning "Stumpwork" izašao za izdavačku kuću 4AD, svega 14 meseci nakon njihovog prvenca

Četvorka Dry Cleaning iz Južnog Londona, koju smo imali prilike da vidimo na ovogodišnjem izdanju InMusic festivala u Zagrebu, objavila je drugi studijski album “Stumpwork”, za 4AD.

Čim su završili svoj hvaljeni prvenac New Long Leg – koji se nalazio u vrhu svetskih top lista prošle godine - ova londonska četvorka se odmah vratila u studio. S obzirom da su već počeli da pišu svoj drugi album pre nego je prvi bio objavljen, predložili su producentu Johnu Parishu da provede duplo više vremena na nastavku tj. album koji je sada pred nama - “Stumpwork”.

 „Osećali smo se sigurnije", kaže gitarista Tom Dowse. "Mogli smo da sagledamo širu sliku i znali smo gde efikasnije da fokusiramo svoju energiju“.

 

Dry Cleaning, foto Ben Rayner

 

Dry Cleaning su poznati po odrecitovanim umesto otpevanim vokalima, ali i po nekonvencionalnim tekstovima. Pevačica Florence Shaw demonstrirala je povećanu spontanost u studiju, improvizujući mnoge svoje tekstove direktno na albumu. Prethodno napisanih tekstovi su skoro svi bili „posmatrački“. Mnogi su pisani tokom „četiri ili pet kratkih šetnji Londonom i Bristolom, i na buvljoj pijaci gde sam napisala mnoge stihova za „Hot Penny Day“, snimajući sebe ili zapisujući stvari, izmišljajući priče o stvarima koje sam videla” kaže Florens.

„Pisala sam o stvarima koje su me zaokupljale tokom ovog perioda, kao što su gubitak, muškost, feminizam, moja mama, odvojenost od partnera u izolaciji, požuda“ -  nastavlja ona, o preokupacijama iz kojih proizilaze širi politički i društveni komentari.

Muzika benda takođe može odražavati naš sve mračniji društveno-politički pejzaž, način na koji može da dobije intenzivan i hitan zamah, ili da se pretvori u ledenu odvojenost.

Ovaj skromni četveročlani bend menja okvire rock i punk muzike svojim post-punk stilom i avangardnijim pristupom tradicionalno vokalnog žanra.

Frontwoman Dry Cleaning-a Florence Shaw glas je iza muzike. Njen bezizražajan recital popraćen je funky bas linijama Lewisa Maynarda, rock melodijom nadahnutim gitarističkim rifovima Toma Dowsea i moćnim zvukom bubnja Nicka Buxtona. Svi ti elementi stapaju se u jedno, a kako bi stvorili prekrasne i povremeno apstraktne priče i teme u svakoj pesmi. Kao takve, jednostavno je nemoguće (po)slušati ih samo jednom.

Stumpwork je inače stil vezenja u kojem se ušivene figure izdižu sa površine dela da bi se formirao trodimenzionalni efekat. (Izvor: Promo)

Uronite u svet Dry Cleaninga i uhvatite puno vazduha, biće to dug zaron.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika