Kakva kombinacija! Darko Rundek ft. Porto Morto - Crni Žbir

Porto Morto su na ovogodišnjem konkursu za MUZZIK VIDEO AWARDS MVA 22.23. nominovani u dve kategorije - Najbolji koncept i art direkcija i naravno, za Najbolji video. Glasanje je otvoreno!

 

Jedan od najprepoznatljivijih bendova regiona, Porto Morto, predstavlja obradu pjesme “Crni žbir” Haustora, a u ulozi velikog brata, crnog žbira koji stalno nadgleda, pazi kako ne bi prešli crtu, toliko tanku i gotovo prozirnu, našao se ko drugi nego - Darko Rundek.

“Crni žbir je pjesma legendarnog benda Haustor, s njihovog debitantskog istoimenog albuma iz ’81. Nama je uvijek bila nekako zanimljiva jer je u svoje vrijeme predstavljala, čini nam se, prilično progresivan najavni singl jednog tako relevantnog debitantskog albuma. Smatrali smo je svojevrsnim drum ‘n’ bass-om prije drum ‘n’ bass-a, a koji je u nekom trenutku života imao uticaj na naš muzički vokabular”, rekli su Portovci i dodali:

“Pošto i mi imamo svoje sopstvene nadzornike, pogledajte kako se završio obračun dvije sile, nove i stare škole čuvatelja reda. Darka smo naravno ‘zarobili’ u podrumu našeg studija jer se u današnje vrijeme od autorske muzike puno teže može živjeti nego u njegovo doba”.

Šesti po redu studijski sessioni studija Šećer nastaju u sopstvenoj, nezavisnoj produkciji, a sve ih možete pogledati na njihovom Jutjub kanalu.

Sesije u studiju Šećer Projekt počele su pre oko godinu dana, a cilj benda je bio da u svoj studio dovede neke od sopstvenih heroja, ali i kolege sa scene i obradi pesmu u novom, portomortovskom aranžmanu. da se odaju počast pojedinim umetnicima i pesmama.koje su gajili negde celog života kao ljudi i muzičari.

„S jedne strane, izazovno nam je da muzičke i umetničke ideje iz nekog drugog doba ili iz drugog žanra transkribujemo na naš jezik, a uprkos naizgled nepovezanom izboru saradnika, svi umetnici sa kojima „radimo“ zapravo su povezani jednom niti. , jedan zajednički imenitelj – svi su oni autori“, kažu.

Pored zvuka, Porto Morto svoju prepoznatljivost gradi i u vizuelnom izrazu, što je vidljivo u spotovima, ali i na sceni. Sledeća prilika za audiovizuelno uživanje je 21. decembra, kada nastupaju u Vintage Industrial Baru. Ovim božićnim koncertom zatvoriće PORTOPOP poglavlje i najaviti novu eru benda. 

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika