10 najzanimljivijih albuma 2023. godine!

Po našem izboru, sasvim subjektivnom, naravno

 

Kako red nalaže, krajem svake kalendarske godine, prave se liste, rezimira se, podvlače crte i gleda preko, u sledeću, s radoznalošću. 

Ovome ni mi nismo odoleli pa smo seli da pokušamo da stavimo među granice od 10 mesta, ono što se nama (danas) učinilo najzanimljivije a dogodilo se u 2023. Naravno, kad bismo ovu listu pravili sutra, ona bi vjerojatno, umnogome, izgledala drugačije ali, pred vama je današnji spisak onih albuma (namerno albuma, jer pjesama je bilo toliko dobrih da nam ni 50 mjesta ne bi bilo dovoljno) koji su nama značili u godini koju ostavljamo za sobom.

Evo ih, 10 naših:

  1. Funk Shui – Nikogash pak

 

Jedan od svakako najzanimljivijih bendova regiona, makedonski Funk Shui, objavljuje veoma polako i metodično svoje albume, ali kad objave, znamo da smo čekali s razlogom. "Nikogaš pak" nas je oduševio ove godine sa 11 pjesama od kojih se ne zna koja je bolja od koje a mi stavljamo u ovaj izbor s pjesmom Meteori iz pretprošle godine ali koja se savršeno uklopila u koncepciju albuma jer Funk Shui uvek ide ispred vremena.

 

 

 

 

  1. Idem – Poyy

 

IDEM je novi kreativni izduvni ventil Antuna Alekse, aktivnog člana bendova Porto Morto, Trophy Jump i JeboTon Ansambla. Pokretanje ovog solo projekta motivisano je ranim prototipom pesme ŠtetaŠtetaŠteta snimljene na Zlarinu u septembru 2020. godine. Tako je, simbolično, ova kompozicija izabrana za prvi singl i uvod u emotivno-anksiozni svet Antunovog muzičkog stvaralaštva. Antun kaže: „Album "poyy" početak je IDEM ere. IDEM je nastao u želji da napišem album pjesama koje su meni hitovi. Nadam se da će neke biti i vama.“ Otkriće, oduševljenje, sve drugačije. Idem.

 

           

  1. Masayah - Zavedno

 

Mia Puhar Rodin alias Masaiah, jedna od najcenjenijih umetnica na slovenačkoj hip-hop sceni, piše novo poglavlje u svojoj muzičkoj priči. U travnju ove godine je slušaocima isporučila svoj prvi potpuno samostalni album "Zavedno", u kojem je, pored oštrine pera i jezika pokazala i talenat da sa malo jednostavnih reči "ubode" baš gde treba a dobrom melodijom sve to upakuje u veoma pitku stvar. Ceo album je prava poslastica a Masayah neko od koga očekujemo samo još jače bolje, u svakom smislu.

 

 

  1. Po metra crijeva – Boškarin IV

Po' Metra Crijeva su šestočlani Ča-Metal™ bend koji inspiraciju crpi iz istarskih legendi, mitova i priča, a muziku pravi pod uticajem čakavskog narečja, istarske muzičke lestvice i metal rocka. Zvukom benda uz višeglasno pevanje, žestoke gitare, synthove i bubnjeve dominiraju sopile – tradicionalni hrvatski primorski drveni duvački instrument čije je sviranje „na tanko i debelo“ deo zaštićene UNESCO-ve svetske kulturne nematerijalne baštine. Njihove pjesme i spotovi su, koliko edukativni, toliko zabavni i sasvim neobični i oni se svesrdno trude oko svega u vezi sa predstavljanjem ove jedinstvene muzike. U tom smislu, njihov ovogodišnji album "Boškarin 4"  je itekako vrijedan pažnje i ove liste.

 

 

  1. Vojko V. – Dvojko

 

Kada je pre neku godinu, pri objavljivanju prvog samostalnog albuma pod imenom „Vojko“, V. Vrućina je izjavio da se radi o prvom delu trilogije i to se tada činilo kao baš duhovite. U martu ove godine stigao je „Dvojko“ i više nije bilo smešno nego se ispostavilo da je ovaj album prirodni produžetak prethodnog. Na albumu "Dvojko" nalazi se 14 pesama, među kojima je i pet ranije objavljenih singlova. Tu su i pesme poput "Bunga Party" (nije o Palmi), "Ela", "Shoe Care '98". Nove pesme donose prepoznatljivu autoironiju koja je sveprisutna kod Vojka. Ono što ovaj album izdvaja od gotovo svih domaćih rep izdanja do sada je i dvadesetominutna pesma "Tour Life".

 

 

 

 

 

 

  1. Who See – Kako jeste i kako je moglo biti

Najnovije izdanje popularnih crnogorskih hip-hop izvođača Who See, pod etiketom Klapa Muzik, je konačno stiglo pod nazivom "Kako jeste i kako je moglo biti". Dejan Dedović, poznat kao Dedduh, i Mario Đorđević, poznat kao Noyzsu napravili album koji je prepoznatljiv po upečatljivim kolaboracijama. Na novom albumu se pojavljuju neka od najvećih imena sa regionalne muzičke scene: Senidah, Random, Edo Maajka, Alejuandro Buendija, Niggor, Bejbi Motorola i Kejt, između ostalih, dok produkciju pored popularnog dvojca potpisuje i Đango HiFi kolektiv a ovo je prvi album koji su Who See objavili nakon "Pamidora" iz 2017. godine.

 

 

  1. m.o.r.t. - Samo hrabro i bezveze

Sinjska punk blues rock četvorka M.O.R.T. objavila je peti studijski album „Samo hrabro i bezveze!“ Na novom album grupa je radila za vrijeme lockdowna. “Bend se u svemu tome okrenuo stvaranju i muzici, to je se činilo jedino ispravno, koncerata nije bilo, barem ne pod onakvim uvjetima kakvi su bendu odgovarali. Zabili smo se u 10 kvadrata i bijesno i frustrirano nabijali danima, zbunjeni kao životinje u zoološkom. Utjelovili smo 11 surovih, snažnih i neukrotivih pjesama.Samo hrabro i bezveze!”, dodaje M.O.R.T. Materijal je sniman u studiju Pavarotti u Mostaru.

 

 

 

 

 

  1. Baba Yaga – Musaka

Baba Yaga je projekt koji je spojio popularne hrvatske glazbenike, Jadranku Ivaniš Yayu iz grupe Jinx i Sašu Antića iz grupe The Beat Fleet (TBF), a sve pod producentskom palicom Marca Grabbera. Kroz vizual koji prati album također se pojavljuje i troje animiranih likova pod imenima Yaga, Buendi i Gibber koji će kroz cijelu seriju spotova ispričati cijelovitu priču o Babi Yagi, a sve ovo je smešteno na albumu prvijencu "Musaka" na kojem je svestrani trojac malo po malo radio posljednje tri godine na relaciji Split-Zagreb. Album je objavljen u listopadu i kroz njega je prezentirano ukupno 12 raznolikih pjesama i zabaviće vas kao malo koji.

 

 

 

  1. Bojana Vunturišević – Ljubav

Pevačica, kompozitorka, hitmejkerka Bojana Vunturišević objavila je na samom početku ove godine dugoočekivani album "Ljubav", sa sedam novih pesama i tri ranije objavljena singla "Madrina", "Money" i "Ljubav". „Nikad brže pesmu napisali nismo. Jedna nam nije bila dovoljna, pa smo onda odmah sutradan napisali i „Svemirsku ljubav“ zahvaljujući kojoj je album dobio krajnje ime – "Ljubav.“  Rekla je Bojana. „Sve je Ljubav i Ljubav je svuda. Ljubav je prema partneru, prema detetu, prema roditelju, prema porodici i prijateljima. Ljubav je borba. Ljubav je i samoća. Ako postoji i tada, znači da je istinski nosiš u sebi, a ja sam kroz ovaj proces o sebi saznala da je imam i u beznađu, da je imam uvek.“

 

 

 

 

 

  1. Plesač Sporog Stepa – Sunčana Strana Mjeseca 1

Bend Plesač Sporog Stepa predvođen Maxom Juričićem, koji je početkom ožujka predstavio  preljepi album "Sunčana strana Mjeseca 1", poslije singlova "Pusti me da plešem drukčije" i "Ko da nema sutra“, za kraj godine je objavi treći singl, "Na kraju dana". Max Juričić ovu pjesmu opisuje kao “malo životne filozofije nježno upakirane u slatku pjesmu” a nju prati i upečatljiv video spot koji autorski potpisuju stalni suradnici benda Rok i Katarina Juričić. Sve pjesme ovog nepresušnog autora su pravi melem i tako je od od početka njegove karijere, te smo s radošću stavili i ovaj album na policu najboljih godišnjih uradaka regiona.

 

 

 

Sa ovim spiskom albuma završavamo ovogodišnje objave a vama želimo baš svako dobro, sreću i uspijeh u Novoj 2024.-toj, da je potrošite u zdravlju i veselju!

Vaš MUZZIK team

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika