Mirna Škrgatić kroz numeru hrabro o govori o predrasudama

Pesma „Posljednji trend“ kantautorke Mirne Škrgatić nastala je kao osvrt na trenutno polarizovane podele u društvu, koje ljude uglavnom svrstava u zadane društvene grupe i obrasce, gde se od njih očekuje da razmišljaju i deluju na određen način. Dijalog postaje gotovo nemoguć, a svaki otklon od tih zadanih gabarita izaziva bes i ogorčenost jedne ili češće svih strana. Tako se od pojedinaca očekuje da igraju te svoje zadane uloge i da slede propisani trend, jer inače ne pripadaju nikamo i ničemu, a na to se ne gleda blagonaklono.

„Jedan od glavnih lajtmotiva ove pjesme je propitivanje upravo tih predeterminiranih društvenih uloga, koje često imaju predznak poželjnih ili nepoželjnih.'' i dodaje ,,Ova pjesma, kao i spot, slavi upravo taj prostor slobode, mogućnosti izbora i samoodređenja svakog pojedinca u svakome obliku“, rekla je Mirna Škrgatić.
Reditelj Vanja Vascarac odlučio je staviti naglasak na fragilnost i promenjivost uloga koje igramo svaki dan, te posebno njihov tretman i percepciju u našoj široj okolini. U svom umetničkom postupku, u maniru art dokumentarizma, dekonstruiše i demistifikuje proces jedne preobrazbe i zamene zadanih uloga.
U poslednje vreme svedočimo pravoj renesansi umetničkih projekata koji prikazuju bogatstvo LGBTQ kulture i istorije, kao i različite forme rodne ekspresije. Drag kraljice su od osoba sa margina društva postale pandan Disneyevim princezama. Drag tako postaje jedan od načina manifestovanja kreativnih sloboda - možemo biti kakvi god želimo. No, maknemo li element promene rodne ekspresije tokom procesa ,,draganja”, svi se na neki način ,,dragamo” svakoga dana. Neopravdana reputacija nečeg skandaloznog, samo zato jer se radi o promeni rodnih uloga (koje se percipiraju kao nepromenjive u većini društava), zapravo su ritual preobražaja, nečeg što je sasvim prirodno, što se na dnevnoj bazi odvija svuda oko nas u različitim društveno prihvatljivijim oblicima.
„Jako mi je drago što sam imao priliku podijeliti sa svima radost draga i upoznati svijet sa Kata Strofom. Bavljenje dragom me naučilo da je u redu igrati se, istraživati i propitkivati. Svako od nas je poseban i ima i maskulinu i femininu energiju u sebi, zašto ne istražiti obje? Međutim,živimo u svijetu gdje se preferira da te se brzo može odrediti i staviti u kategoriju. Zato mi je nevjerojatno drago da postoje ovakvi projekti koji ljude podsjećaju da pravi život počinje tek izlaskom iz komfort zone društveno nametnutih uloga koje svakodnevno igramo. Zato plešite na ritam koji samo vi čujete i živite svoju istinu, to nikada ne izlazi iz trenda“, rekao je Ivan Lepej, glavni protagonista ovog spota, umetničkog imena Kata Strofa.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=22KZDGuRbD8[/embed]

Autor vijesti

Korisnici
Logovanje korisnika