Prvi album zagrebačkog benda Vostok

Vostok je novi mladi bend iz Zagreba koji ima osvježavajući debitantski album nazvan 1961.

Mladi bend iz Zagreba, zanimljivog imena Vostok, kojeg su si ime nadjenuli po svemirskom programu koji je odveo prvog čovjeka u svemir i nazad, izbacio je jednako zanimljiv debitantski album. Album nazvan 1961. po godini odlaska letjelice u svemir, donosi mješavinu raznih glazbenih smjerova, doza psihodeličnog rocka, novovalnih melodija i eksperimentalnih dijelova daje balansirani miks i predstavlja dozu nove glazbe na hrvatskoj sceni.

Vostok su tri prijatelja koji su se okupili oko ideje benda tijekom studija u Zagrebu. Egon Rešetar koji u bendu svira gitaru i pjeva, preko zajedničkog prijatelja upoznao se s Marinom Đakovićem koji je na albumu bio za bubnjarskom stolicom. Njih dvoje dugo su formirali srž benda, te su nakon 2 godine traganja našli Marina Horvata koji je s njima zaprašio bas gitaru i tako je nastala Vostok trojka. 

Ideja za album rodila se odmah po početku sviranja, to je kako kažu iz Vostoka, i cilj svakog benda, da napravi dobre stvari i snimi ih kako bi pokazali svijetu svoju glazbu. Izgleda da je to trojci iz Vostoka pošlo za rukom jer su izbacili istinski moderan i svjež spoj glazbe koja predstavlja nešto potpuno novo na našoj sceni.

Miks i master samog albuma radio je Rino Rusmir, mladić koji izvrsno kuži dio vezan za produkciju glazbe i s njim su članovi benda ubrzo prešli iz striktno profesionalnog odnosa u prijateljski te esencijalno djeluje kao četvrti član ekipe. Svakako treba nadodati i to da je za divnu naslovnicu albuma zaslužna Ines Peremin. 

Ideja oko albuma 1961. krenula je početkom veljače ove godine, a cijeli je album snimljen i miksan u tih četiri mjeseca. Osam pjesama na albumu prvijencu uz jednu zezanciju koju su također dodali na album, dečki iz Vostoka uvježbavali su u jednoj maloj garaži na Donjim Sveticama koju su prilagodili u vježbaonu. Čitav album sniman je na nekoliko lokacija po Zagrebu poput studija u Medici, jedne sobe u Sigetu te stana njihovog producenta Rine Rusmira. 

Za tekstove svih pjesama na albumu zaslužan je vokalist i gitarist Egon Rešetar, a glazbu su radili svi članovi benda zajedno. Album 1961. i stvari koje su se našle na njemu imaju konceptualnu ideju, prate neku liniju kojom su htjeli uokviriti čitav album.

Autor tekstova Egon Rešetar rekao je o inspiraciji za album i ovo: „Inspiracija dolazi od interakcije s ljudima, uglavnom između samih članova benda. Praktički, to znači da moraš uvijek biti spreman prihvatiti neku drugačiju ideju i koncept te probati inkorporirati to u neku svoju percepciju. Tek kad se izbaciš iz nekog zamišljenog i samo sebi poznatog koncepta, uđeš u taj novi princip razmišljanja u kojem se rađaju dobre ideje.“

U svakom slučaju, članovi jedva čekaju pravi live koncert kako bi predstavili svoj prvi materijal u pravom svijetlu publici koja jedva čeka glazbeno osvježenje na našoj sceni. U ova divlja i 'zatvorena' vremena to bi svakako bilo nešto poželjno.  

Autor vijesti Aleksandra Radulović

Korisnici
Logovanje korisnika