Gorillaz ponovo s nama

Prvi i jedini virtuelni bend na svetu traje već dvadeset godina!

Godina jubileja započeta je trijumfalnim, rasprodatim, koncertima u londonskoj „O2 Areni“ održanim početkom avgusta.


Bilo je zahtevno organizovati toliko posećene koncerte u zatvorenom prostoru uz stroge mere zdravstvene bezbednosti. Ipak, sve je prošlo u najboljem redu, pa je oduševljene u okviru grupe samim tim još veće.


Tokom navedenog koncerta Murdoc, Russel, Noodle i 2D su izveli prvi put tri nove pesme sa specijalnim gostima AJ Tracey, Jelani Blackman i Alicaì Harley. Pomenute pesme zastupljene su na EP-ju pod nazivom „Meanwhile“, koji je objavljen 26. avgusta.


Pesma „Deja vu“, naslovna numera „Meanwhile“ i singl „Jimmy Jimmy“ koji je uradjen u saradnji sa AJ Traceyem, londonskim reperom, pevačem, tekstopiscem i producentom, su zvučni omaž kultnom karnevalu na Notting Hillu, u zapadnom delu Londona. Tu se inače nalazi „Kong Studios“ grupe Gorillaz. Upravo su na pomenutoj manifestaciji 2000. godine, iz svog studija, prvi put izašli u javnost koncertnim izvođenjem sada već čuvene pesme „Clint Eastwood“.


Grupa Gorillaz je svojevrstan globalni muzički fenomen nastao sa idejom da se okupljeni muzičari predstave kroz animirane likove – ne samo kroz video radove već i na koncertima. Ceo koncept je samim tim bio izazov za širi tim kreativaca koji je na binu morao „da postavi“ virtuelne muzičare.


Okosnicu ovog projekta i benda čine Damon Albarn (iz grupe Blur) kao autor muzike i Jamie Hewlett – animator, strip crtač i ilustrator koji je kreirao virtuelne likove/članove grupe Gorillaz.


Bend je nakon izuzetnog debitantskog albuma, objavljenog 2001. godine, izdao još šest albuma od kojih je izdanje „Damon Days“ (2005) ovenčano nagradama BRIT i Grammy.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika