Preminuo Mikis Teodorakis

Odlazak najvećeg grčkog kompozitora u 96. godini.

Ovaj čuveni Grk, borac za demokratiju protiv profašističke vojne hunte i poslanik grčkog Parlamenta, rodio se na ostrvu Hios 1925. godine. Postao je slavan u svetskim razmerama napisavši muziku za filmove „Grk Zorba”, „Z” i „Serpiko” a jedno vreme je bio i ministar u vladi premijera Micotakisa.
Njegova ljubav prema Grčkoj bila je legendarna i on je bio jedan od najboljih ambasadora kulture svoje zemlje. Takodje se bavio i ljudskim pravima, borbom za očuvanje prirode a posebno mu je bilo stalo do uspostavljanja boljih odnosa sa Turskom te je postao i predsednik Grčko -Turskog Društva Prijateljstva.

Interesantno je reći I to da je Teodorakis bio počasni gradjanin Novog Sada što je zaslužio svojom borbom za prekid bombardovanja I NATO agresije na Jugoslaviju i posebno na Novi Sad, kao i time što je Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu poklonio notni materijal i prava za izvodjenje baleta „Grk Zorba”. Balet „Grk Zorba” se u SNP izvodi bez prestanka od 1994. godine.

Od 1996. Godine nosilac je Ordena  Legije Časti Francuske Republike kojim ga je odlikovao tadašnji predsednik Franso Miteran.
 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika