Preminuo Mikis Teodorakis

Odlazak najvećeg grčkog kompozitora u 96. godini.

Ovaj čuveni Grk, borac za demokratiju protiv profašističke vojne hunte i poslanik grčkog Parlamenta, rodio se na ostrvu Hios 1925. godine. Postao je slavan u svetskim razmerama napisavši muziku za filmove „Grk Zorba”, „Z” i „Serpiko” a jedno vreme je bio i ministar u vladi premijera Micotakisa.
Njegova ljubav prema Grčkoj bila je legendarna i on je bio jedan od najboljih ambasadora kulture svoje zemlje. Takodje se bavio i ljudskim pravima, borbom za očuvanje prirode a posebno mu je bilo stalo do uspostavljanja boljih odnosa sa Turskom te je postao i predsednik Grčko -Turskog Društva Prijateljstva.

Interesantno je reći I to da je Teodorakis bio počasni gradjanin Novog Sada što je zaslužio svojom borbom za prekid bombardovanja I NATO agresije na Jugoslaviju i posebno na Novi Sad, kao i time što je Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu poklonio notni materijal i prava za izvodjenje baleta „Grk Zorba”. Balet „Grk Zorba” se u SNP izvodi bez prestanka od 1994. godine.

Od 1996. Godine nosilac je Ordena  Legije Časti Francuske Republike kojim ga je odlikovao tadašnji predsednik Franso Miteran.
 

Autor vijesti Maja Jovanović

0 Komentari

Korisnici
Logovanje korisnika