PLAN B – 6. Festival subverzivnog filma 18. & 19. septembra u Domu omladine

Festival subverzivnog filma PLAN B u svom šestom izdanju predstavlja Atelje Varan, čuvenu dokumentarnu filmsku školu iz Pariza, u susret predstojećoj radionici dokumentarnog filma Ateljea Varan, za koju se svi zainteresovani mogu prijaviti do 21. septembra. Radionica će biti održana krajem ove i početkom sledeće godine u Domu omladine Beograda, u saradnji sa Ateljeom Varan iz Pariza, a uz podršku Filmskog Centra Srbije, Francuskog Kulturnog centra, Ministarstva Kulture Republike Srbije, Grada Beograda, Cinnamon produkcije, kao i partnera iz francuske, grada Pariza i CNC fonda.

ULAZ NA FESTIVAL JE SLOBODAN!

Na festivalu “PLAN B” ove godine će biti prikazani filmovi sa nekih od prethodnih radionica, kao i filmovi koje su polaznici ovakvih radionica nastavili da prave nakon što su uspešno završili prethodnu dokumentarističku praksu Ateljea Varan.

Cilj ovogodišnjeg festivala je da se budući polaznici naše najnovije radionice upoznaju mogućnostima koje će im ona profesionalno pružiti, te da se direktno kroz razgovore sa autorima ovih filmova upoznaju sa njihovim iskustvima, kako tokom pohađanja same radionice, tako i nakon nje, u daljem radu.

 

PROGRAM:

Subota, 18. septembar // Dom omladine Beograda, Tribinska sala

19:00 Film “KOMŠIJE”, reditelji Maša Drndić, Ivan Ramljak, Dragana Bjelica, Ivana Todorović (37 minuta, Srbija i Crna Gora 2007.)Pet kratkih filmova snimljenih u Beogradu. Pet priča o sećanju na rat, obnovi grada i njegovih stanovnika.

Nakon projekcije razgovor sa Mašom Drndić i Ivanom Ramljakom

21:00 Film “ZAŠTO JA?, rediteljka Dragana Bjelica (16 minuta, Srbija i Crna Gora 2007.)Šta su naši izbori, u životu, privatni i emotivni, i da li smo i mi sami nečiji izbor, a da to i ne znamo. A kad to saznamo kako se sa time nosimo?

Nakon projekcije razgovor sa Draganom Bjelicom

Nedelja, 19. septembar // Dom omladine Beograda, Amerikana

19:00 Film “POSLE RATA”, reditelj Srđan Keča (45 minuta, Srbija i Crna Gora 2005.)Visoko u planinama Kosova i Metohije žive Goranci, Sloveni islamske veroispovesti, narod bez države koju bi nazvali svojom. Rat na Kosovu i Metohiji 1999. godine uneo je nemir u ove bajkovite predele i poterao Gorance u potragu za novim životom. Oni koji su ostali, ispričali su nam svoje priče – pre no što i njih vetar odnese.

Nakon projekcije razgovor sa Srđanom Kečom

21:00 Film “JA, KAD SAM BILA KLINAC, BILA SAM KLINKA”, rediteljka Ivana Todorović (33 minuta, Srbija 2013.)Goca je transvestit u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je zabranjeno organizovanje gej parade. Ona podiže ćerku koja je zapravo njena sestričina. Iako joj njen osamnaestogodišnji momak krade novac, ona rizikuje život i telo radeći kao seksualna radnica. Ipak, Goca ga i dalje voli i uspeva da zadrži svoju vedru prirodu, bez predrasuda.Odlučuje da svoj trideset deveti rođendan proslavi izlazeći na binu pred publiku i ispriča svoju životnu priču: “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka”. Tekst u ovom kabareu napisala je Goca sama a dramaturg je Olga Dimitrijević. Nekoliko meseci nakon nastanka filma, Goca je počela da radi kao aktivista za transrodna pitanja u Srbiji. Napustila je posao seks radnice i dalje traži svoju srodnu dušu.

Nakon projekcije razgovor sa Ivanom Todorović.

Autor vijesti Aleks

Korisnici
Logovanje korisnika