Jedan je bio Toma!

Premijera filma o životu i pesmama Tome Zdravkovića

Beogradska premijera filma "Toma“  zakazana za 15. septembar u Sava centru, a  najavljena je  pre nekog vremena  u boemskoj četvrti Skadarlija, na mestu gde je mnoge svoje časove Toma Zdravković proveo s prijateljima.

Toma Zdravković preminuo je 30. Septembra 1991, u vreme kada je umirala i država u kojoj je živeo i koju je voleo, podsetio je reditelj filma Dragan Bjelogrlić.

"To vreme nije bilo davno, mnogi od nas se i sećaju, ali to vreme sada deluje kao epoha jer se ni ono, a  ni ljudi koji su u to doba živeli, više nikada neće ponoviti. Očekujem da ovaj naš film ohrabri i mnoge druge autore da prave filmove o značajnim ličnostima naše kulture i pop-kulture, onima koji su činili naše živote. Privilegija velikih nacija je da snimaju ne samo o istorijskim događajima, već i o malim ljudima, koji su činili naše živote", istakao je Bjelogrlić.

Za njega nema dileme da je ključ filma u pokazanom odnosu Zdravkovića i doktora. „Ta linija je kreacija prvog scenariste Nikole Pejakovića, koji je na tome i insistirao. Njegova priča je cela bila oko pitanja: „Ko koga leči - doktor Tomu ili Toma doktora“. Pejaković je smatrao da ima toliko anegdota, pa je insistirao na tome da pokušamo da napravimo priču o duši, koliko god to zvučalo apstraktno. To je potpuna fikcija, a kasnije smo se naslonili na to kao osnov priče", istakao je Bjelogrlić.

Milan Marić, glumac koji je izabran da igra Tomu rekao je:  „Tomu zovu pesnik tuge i meni je bilo zanimljivo da se poigram tim mrakom iz njegovih tekstova“.

Inače, "Sarajevo Film Festival" svečano je zatvoren 20. avgusta. premijerom filma "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića, koji je nagrađen desetominutnim ovacijama gledalaca.

Film „Toma“ je prvi biografski muzički film na ovim prostorima i ponosni smo što je to baš film o čoveku koji je svojom muzikom povezivao i povezivaće sve generacije, ne samo Srbije nego i regiona u celini.

Muziku Tome Zdravkovića i drugih velikana iz te oblasti možete slušati na našem TV kanalu JEKA, a ovde slušamo nezaboravnu pesmu: „Kafana je moja istina“.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika