Indokina u muzičkim vestima

Kraj sveta u kome se toliko ratovalo, predstavljamo na drugi način

Čuti  muziku i gledati spotove  iz područja odakle su se decenijama slušale i gledale samo najstrašnije vesti, pretpostavljamo da će vam biti zanimljivo, dakle, muzička Indokina je pred vama: Vijetnam, Kambodža, Laos, Tajland i Mijanmar (Burma).

Krećemo!

1.  Vijetnam:  Mỹ Tâm- HÀO QUANG – Halo

Phan Thi My Tam, čije je scensko ime My Tam, vijetnamska  je kantautorka.

Ona je najuspešnija vijetnamska pevačica već dve decenije  a takodje i najpopularnija vijetnamska pevačica na platformi Spotify 2021. godine (posle nje su Den Vau, Son Tung i Hoang Thui Linh).

Elle Style Awards 2019 nagradili su pevačicu My Tam nagradom u kategoriji Super ikona.

My Tam ima raspon glasa od tri oktave. Ona je mecosopran sa dubokim, snažnim i jasnim glasom  što je uklapa u različite žanrove, uključujući pop, dance i rock. Njena najpoznatija pesma je „Hoa Mi Toc Nau" (smeđekosi  Hvamei) ali   i svaka sledeća je bila hit u celoj zemlji.

2. Kambodža:  VannDa - Catch Me If You Can 

VannDa, វណ្ណដា, kambodžanski producent hip -hopa, tekstopisac, reper i R&B pevač, verovatno je najpopularnija pojava u savremenoj Kambodži. Poznat je kao „kambodžanski kralj repa“ i njegove pesme dostižu neverovatne tiraže. Ovaj veoma mladi muzičar u svojoj zemlji je poznat i po dobrotvornom radu i pomaganju kmerskoj zajednici kada god je to potrebno i kao takav cenjen ali i marketinški veoma dobro iskorišćen.

3. Laos:  SOPHANA x GX2 x T’JAME UNO x BiGYAI แบกือ -  ເຈົ້າຄົງບໍ່ແນມ ( เจ้าคงบ่แนม ) - Verovatno ne špijunirate

Laos, iako veoma blizu Vijetnama i Kambodže, ima sasvim različitu muziku i odnos prema njoj: mnogo su popularnije grupe i izvodjači iz seoskih sredina, muzičari najčešće snimaju pesme i spotove udruženi sa nekolicinom drugih kolega, žanrovi su prilično podredjeni jednom mekom i sladunjavom mejnstrimu. U ovoj pesmi se predstavljaju najpoznatija imena laoške muzike: Sophana, GX2 i BiGyai i spotovi imaju tiraže koji najčešće broje nekoliko miliona ili desetina miliona pregleda.

4. Tajland - Illslick – หลับตาแล้วเดินหน้าต่อ – Zatvori oči i kreni dalje

Tajland predstavljamo njihovom mladom zvezdom, reperom, muzičarem i tekstopiscem Illslickom, ili, kako sam sebe naziva: „Illslick The Legendary“. Tiraži njegovih ploča su neverovatni, YT spotovi broje više stotina miliona pregleda  i on svoju popularnost, iako nije uopšte medijski eksponiran, održava u vrhu svih muzičkih lista već godinama.

5. Mijanmar (Burma) – Byad Wi - A Thae Kwal Te Saung – Ovo je ta pesma

Mijanmarski hiphoper Byad Wi pripada krugu izvodjača koji su izgleda najviše cenjeni u ovoj zemlji – njihove pesme su nežne, pevljive, kao neke uspavanke i tekstovi su takodje mirni, neangažovani i ljubavni. Odlikuju ih lepi glasovi i spotovi puni lepih prizora.

Muziku sa svih meridijana predstavljamo vam na našem TV kanalu WWM (World Wide Music).

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika