Odmor za uši - LP duo

Najpoznatiji klavirski duo naših prostora vraća se sa novim singlom i najavljuje novo izdanje.

Kompozicija „Sustainable Development“ prvi je uvid u saradnju LP Dua i kompozitora Ivana Božičevića, koja će se oslikati u albumu „LP Duo Plays Božičević“.

Ivan Božičević je kompozitor, orguljaš, pijanista, aranžer i jazz muzičar koji predaje kompoziciju na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gde živi i radi. Njegov keativni opus obuhvata pet simfonijskih dela, orkestarska, kamerna, horska i solistička dela, kao i brojne elektronske kompozicije. Zanimaju ga različiti žanrovi (barokna, elektronska, jazz i world muzika) i mogućnosti dubljih međusobnih stilskih prožimanja i to je upravo ono što je privuklo Sonju Lončar i Andriju Pavlović da sa njim ostvare značajnu saradnju.

 „Ivan Božičević je jedan od samo nekoliko kompozitora sa kojima smo ostvarili blisku profesionalnu suradnju, ali i prijateljstvo za cijeli život. Upravo se kroz ovu relaciju Beograd-Split izmešao naš muzički jezik, ali i jezik kojim govorimo i pišemo, pa nije slučajno da ovo izdanje potpisuje Universal Music Hrvatska u dogovoru sa našim matičnim izdavačem Universal Music Srbija“, objašnjava LP Duo i nastavlja o odluci da izvode upravo ove kompozicije.

Foto: Facebook

 „Sa Ivanom smo se prepoznali u njegovom eklektičnom načinu razmišljanja, mešanju žanrova (džez, popularna, klasična glazba), a sve to pod kapom magičnog minimalizma. Ovaj muzički pravac se nekada pojavio kao reakcija na klasičnu i savremenu glazbu i umjetnost, uvek je bio antiestablišmentski, protivan onim tvrdim, nametnutim akademskim normama, a spreman da obgrli sve one muzičare i umjetnike sa "one strane" odmjetništva“.

 „Sonju i Andriju – LP Duo – prvi put sam čuo na jednom koncertu u Beogradu 2010. Oduševljen njihovim nadahnjujućim, preciznim, ali istovremeno senzibilnim sviranjem punim energije i drajva, ponudio sam im saradnju. Saradnja je ubrzo prerasla u prijateljstvo i LP Duo su danas najbolji i najverniji interpretatori moje muzike, koju su proneli celim svetom – od Amerike, preko cele Evrope pa sve do dalekog Istoka. Ova dela su sada studijski snimljena u izvođenjima kakva kompozitor može samo sanjati“, dodaje Ivan Božičević o ovoj saradnji. 

„Sustainable Development“ svojim specifičnim izlomljenim ritmom, predstavlja svojevrsni balkanski minimalizam, ujedninjenih naroda i narodnosti koji su doživeli sve, samo ne (niti će) održivi razvoj. Ovde osećamo susret Božičevića i Stiv Rajha, koji zajedno ciljano lutaju ulicama Splita, Beograda i Njujorka. Ustalasalo, uzbudljivo, energično! Kada izvodimo ovo delo, neretko iz publike spontano izleti i koje ,,Bravo!" nakon spektakularnog unisonog dvoklavirskog završetka“, poentira LP Duo, a već sa prvim delom koje od danas slušamo naslućuje se da će upravo takva reakcija biti prigodna za kompletan „LP Duo Plays Božičević“ album.

Autor vijesti Milica Ostojić

Korisnici
Logovanje korisnika