Odmor za uši - LP duo

Najpoznatiji klavirski duo naših prostora vraća se sa novim singlom i najavljuje novo izdanje.

Kompozicija „Sustainable Development“ prvi je uvid u saradnju LP Dua i kompozitora Ivana Božičevića, koja će se oslikati u albumu „LP Duo Plays Božičević“.

Ivan Božičević je kompozitor, orguljaš, pijanista, aranžer i jazz muzičar koji predaje kompoziciju na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gde živi i radi. Njegov keativni opus obuhvata pet simfonijskih dela, orkestarska, kamerna, horska i solistička dela, kao i brojne elektronske kompozicije. Zanimaju ga različiti žanrovi (barokna, elektronska, jazz i world muzika) i mogućnosti dubljih međusobnih stilskih prožimanja i to je upravo ono što je privuklo Sonju Lončar i Andriju Pavlović da sa njim ostvare značajnu saradnju.

 „Ivan Božičević je jedan od samo nekoliko kompozitora sa kojima smo ostvarili blisku profesionalnu suradnju, ali i prijateljstvo za cijeli život. Upravo se kroz ovu relaciju Beograd-Split izmešao naš muzički jezik, ali i jezik kojim govorimo i pišemo, pa nije slučajno da ovo izdanje potpisuje Universal Music Hrvatska u dogovoru sa našim matičnim izdavačem Universal Music Srbija“, objašnjava LP Duo i nastavlja o odluci da izvode upravo ove kompozicije.

Foto: Facebook

 „Sa Ivanom smo se prepoznali u njegovom eklektičnom načinu razmišljanja, mešanju žanrova (džez, popularna, klasična glazba), a sve to pod kapom magičnog minimalizma. Ovaj muzički pravac se nekada pojavio kao reakcija na klasičnu i savremenu glazbu i umjetnost, uvek je bio antiestablišmentski, protivan onim tvrdim, nametnutim akademskim normama, a spreman da obgrli sve one muzičare i umjetnike sa "one strane" odmjetništva“.

 „Sonju i Andriju – LP Duo – prvi put sam čuo na jednom koncertu u Beogradu 2010. Oduševljen njihovim nadahnjujućim, preciznim, ali istovremeno senzibilnim sviranjem punim energije i drajva, ponudio sam im saradnju. Saradnja je ubrzo prerasla u prijateljstvo i LP Duo su danas najbolji i najverniji interpretatori moje muzike, koju su proneli celim svetom – od Amerike, preko cele Evrope pa sve do dalekog Istoka. Ova dela su sada studijski snimljena u izvođenjima kakva kompozitor može samo sanjati“, dodaje Ivan Božičević o ovoj saradnji. 

„Sustainable Development“ svojim specifičnim izlomljenim ritmom, predstavlja svojevrsni balkanski minimalizam, ujedninjenih naroda i narodnosti koji su doživeli sve, samo ne (niti će) održivi razvoj. Ovde osećamo susret Božičevića i Stiv Rajha, koji zajedno ciljano lutaju ulicama Splita, Beograda i Njujorka. Ustalasalo, uzbudljivo, energično! Kada izvodimo ovo delo, neretko iz publike spontano izleti i koje ,,Bravo!" nakon spektakularnog unisonog dvoklavirskog završetka“, poentira LP Duo, a već sa prvim delom koje od danas slušamo naslućuje se da će upravo takva reakcija biti prigodna za kompletan „LP Duo Plays Božičević“ album.

Autor vijesti Milica Ostojić

0 Komentari

Korisnici
Logovanje korisnika