Idemo u komšiluk: muzika Rumunije

Šta se sluša u našem susedstvu poslednjih meseci?

1. florianrus x JO - Dacă m-ai iubit cândva - Ako si me ikada voleo

Florianrus je trenutno jedan od najtraženijih kantautora na rumunskoj muzičkoj sceni. Debitovao na velikom ekranu kao takmičar na The Voice Romania, pridruživši se timu Marijusa Moge.

Nakon učešća na The Voice-u, pridružio se timu studija DeMoga, pišući vrhunske hitove za cenjene rumunske umetnike kao što su Lidia Buble, Marius Moga, Nicole Cherri i Mira.

Godine 2019. objavio je hit Strazile din Bucuresti": senzacija preko noći, pesma je dostigla vrh na # 1 na YouTube listi hitova nakon samo 25 sati i postala jedna od najemitovanijih pesama u Rumuniji.

2. JUNO x Raluka - Doua inimi - Dva srca

JUNO i Raluka nam govore o ljubavi ugušenoj egom. Dva srca" je naziv njihovog novog singla i predstavljen je javnosti zajedno sa spotom u režiji Kobzona.

Prava Vodolija, Juno je ambiciozna, uporna i kreativna osoba. Od detinjstva je strastveno pratio i voleo ples i rep muziku.

Aleksandra Raluka Nistor, poznata pod umetničkim imenom Raluka, izuzetno je popularna rumunska dance-house pevačica.

3. Spike – Zeu – Bog

Spot pesme predstavlja Spikea, izuzetno popularnog rumunskog hip-hop izvođača na sarkastičan način: gledamo ga kako uživa u udobnosti luksuznog načina života, kako naslov pesme i sugeriše. Na kraju snimka, međutim, saznajemo da je on zapravo zaposlen u kući nekih bogataša kao baštovan. Video je režirao Raluca ​​Netca, snimio Alekandru Chicu a producirao Arkomo Film.

Osećao sam se kao Bog na snimanju, sve je prošlo glatko!“, izjavio je Spike.

4. Feli - Adu-ti aminte – Zapamtiti

Felicia Donose, poznata pod umjetničkim imenom Feli, rumunska je pop pevačica i tekstopisac. Postala je popularna nakon učešća u drugoj sezoni muzičkog takmičenja Vocea Romaniei 2012. godine. Muzički debi napravila je kao tinejdžerski vokal i kompozitor pop-rock benda Aliens. Feli je sarađivala sa Edijem Schneiderom (poznat kao Dj Phantom), a zatim je prešla na hip-hop žanr uključivši se u nekoliko muzičkih projekata koje su vodili Grasu XXL, Puya i Guess Who.

5. Vanotek feat. Denitia - Someone

Jon Chirinciuc, poznatiji pod scenskim imenom Vanotek, je rumunski producent i DJ rođen u Moldaviji. Počeo je da piše muziku za domaće umetnike pre nego što je objavio svoj debi singl „My Heart is Gone“.

 "Someone" je nežna pesma podvučena Denitijinim blagim glasom, sa snažnom porukom, o pronalaženju jake i iskrene ljubavi, tog posebnog nekoga ko će vam biti blizu i ko će otvoreno izraziti svoja osećanja.

Spot je snimljen u New Yorku odakle je Denitia, indie pop umetnica iz New Yorka koja je objavila album "Touch of the Sky" i o kojoj Vanotek kaže:„Denitijin glas me je očarao od prvog slušanja i osetio sam da može veoma dobro da izrazi osećajnost pesme 'Someone'".

6. Ana Coman - Ce mi-ai spus - Šta si mi rekao?

Iako je pevala još kao dete, Ana Koman je tek 2018. shvatila da joj je muzika mnogo više od hobija. Počelo je akustično, glasom i gitarom, na Radiju Gerila, u rubrici „Ana ima pesmu“. Kasnije je svirala u kafićima ili andergraund klubovima, a 2019. pridružili su joj se Dan Minel Stoica na klavijaturama i gitari i Daniel Olteanu na bubnjevima. Sa prvom pesmom na rumunskom, Ana je imala veliki uspeh i učestvovala je na svim važnijim festivalima u zemlji (Electric Castle, Rocanotherworld, Open Camp, Astra Film Sibiu, itd.). U martu 2020. objavila je svoj debi album.

7. Carla's Dreams x EMAA - N-aud – N sluh

Karlini snovi" je moldavski muzički projekat koji kombinuje nekoliko muzičkih stilova, uključujući hip hop, džez, rock i pop. Prva pesma koju su producirali Carla's Dreams bila je Da-te („Skini se“), „podzemna“ pesma opscenog sadržaja.

Carla's Dreams je lansiran u Rumuniji 2013. zajedno sa Innom i pesmom P.O.H.U.I., a kasnije sa Loredanom Lumea ta ("Tvoj svet"), a 2015. sa Delijom, izdavši pesme Cum ne noi ("Kako smo mi") i Da, mama. Sa devet singlova broj jedan na rumunskom Airplay 100, "Carla's Dreams" je najuspešniji izvođač u istoriji liste. Njihov poslednji broj jedan hit je "N-aud" od oktobra 2021.

8. EMAA - Atât de Noi | The Session

Ko je EMAA, pevačica sa kojom su se Carla's Dreams vratili u žižu rumunske javnosti? Carla’s Dreams su ponovo aktuelni nakon dugog perioda odsustva sa scene I sada su se udružili sa EMAA, imenom nepoznatim široj javnosti, ali za koje ljudi počinju da čuju sve češće. Ko je mlada žena sa kojom je bend iz Republike Moldavije na drugom mestu gledanosti na Youtube-u, uspevši da nadmaši najpoznatije pevačice u Rumuniji?

Emaa je postala poznata nakon saradnje sa grupom The Motans u pesmi "Island". Ova 29-godišnja umetnica dolazi iz Lugoža i jedan je od najperspektivnih glasova rumunske muzike. Emaa se izdvaja posebnim vokalnim tembrom, zbog čega su Carla s Dreams želeli da svoj povratak na scenu izvedu baš sa njom. 

9. Smiley - Pana cand – Sve dok…

Andrej Tiberiu Marija, poznatiji po umetničkom imenu Smiley, rumunski je pevač, tekstopisac, producent ploča i internet vloger. Bio je deo grupe Simply a kasnije je krenuo u solo karijeru. Sa više od milion prodatih singlova od 2001. godine, sa zlatnim sertifikatom, on je najprodavaniji muški umetnik i najuspešnija pop zvezda u Rumuniji. Godine 2013. osvojio je nagradu „Najbolji rumunski izvođač“ tokom dodele MTV evropskih muzičkih nagrada održane u Amsterdamu. Deo je rumunskog Euro-House projekta Radio Killer gde je poznat kao Killer 1. Od novembra 2013. je novi ambasador dobre volje UNICEF-a. Takođe je televizijska ličnost, jedanaestu sezonu zaredom vodio je rumunski Talent (2011 – danas) a bio je i trener u Vocea Romaniei 9 uzastopnih sezona.

Muziku Rumunije kao i muziku celog sveta možete slušati i gledati na našem TV kamalu WWM (World Wide Music).

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika