MUZZIK intervju: Balans

Balans je muzički trio iz Slovenije koji je 13. novembra nastupao u Domu omladine, na Indirekt festivalu.

Sastav benda čine Kristin Čona, Andrej Pervanje i Jan Kmet. Kada se popnu na binu, odmah je jasno da sjajno funkcionišu zajedno, a nas je zanimalo kako i kada su počeli da rade zajedno.

Evo šta su Slovenci rekli o svom stvaralaštvu i nastupima u Srbiji.

„Kristin i ja sviramo još od 2014. godine. Počeli smo da se bavimo muzikom iz želje da pronađemo način kako da se što bolje izrazimo, i vrlo brzo smo shvatili da je najbolji način za to – lajv performans“, počeo je Andrej.

„Da, ovo dvoje se znaju duže vreme. Ja sam 2018. otišao na promociju njihovog albuma i oduševio se energijom koju imaju. Čuo sam zvuk bubnjeva na nastupu, ali nije bilo bubnjara. Posle svirke sam im prišao i pitao ih da li žele da sarađujemo. Ubrzo smo imali prvu probu i shvatili da se slažemo sjajno. Kliknuli smo! Kada svirate sa nekim, prosto kliknete na nekom drugom nivou“, nastavlja bubnjar Jan.

 

 

 

Njihova muzika donosi neku, prekopotrebnu svežinu regionalnoj muzičkoj sceni. Za tekstove pesama uglavnom je zadužena Kristin, koja stoji i iza neobičnih naziva numera poput „njam njam“ i „prišla je sama“. Nju smo pitali odakle potiče sva ta inspiracija.

„Pišem poeziju. Sviđa mi se mogućnost da sve ono što vidim i osetim – pretočim u reči. Tekstovi su uglavnom o svemu onome što me okružuje: iskustva, ljudi, događaji itd. Nekada imam ceo tekst spreman, ali najčešće on nastaje spontano, kao vajbovanje uz ono što rade Jan i Andrej. Što se tiče imena pesama, to je moj pokušaj da na zabavan način govorim o svemu onome što nas okružuje a prilično je ozbiljno“, objašnjava nam Kristin.

 

Godina koja je iza nas bila je posebno izazovna za umetnike. Balans nam je otkrio kako su oni, kao muzičari, uspeli da se izbore sa svim preprekama u 2020. godini.

„Mesec ili dva, smo u potpunosti prestali da stvaramo. Međutim, odmah nakon toga smo pronašli različite načine da se izrazimo. Objavili smo album, održavali smo različite onlajn sesije i pronalazili smo opcije da se povežemo sa fanovima na bez lajv nastupa“, objašnjava Kristin. „Iskrena da budem i to nam je već dosadilo i jedva smo čekali svirke uživo! Objavili smo album u doba pandemije i jedino što smo želeli jeste da ga sviramo na bini, pred publikom.“

 

Balans nije prvi put u Beogradu, i zanimalo nas je kakav utisak na članove benda ostavlja beogradska publika i po čemu se razlikuje od one u Ljubljani.

„Srbija ima mnogo garažnih bendova i ta energija se tako dobro oseća na nastupima. U Sloveniji to nije slučaj.  Tamo je uzička scena dobra i veoma raznovrsna, ipak, u Beogradu je energija neverovatna. Zato se stalno vraćamo u Srbiju!“, rekao nam je Andrej s osmehom.

Što se planova za budućnost tiče, Balans želi mnogo da stvara i još više da nastupa u narednoj godini. Mi se njihovim nastupima i novim pesmama izuzetno radujemo i jedva čekamo sledeću svirku u Beogradu!

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika