MUZZIK intervju: Žen!

Indirekt festival je ugostio mnoge sjajne izvođače, među kojima je i hrvatska grupa Žen. Sa njima smo razgovarali o nastupu, beogradskoj publici i rodnoj ravnopravnosti.

Žen čine Eva Badnjak, Sara Ercegović i Ivona Ivković. Ovaj trio je atmosferu doveo da usijanja i svi su đuskali u ritmu njihove muzike. Muzzik tim se proveo sjajno na svim nastupima, a zanimalo nas je kakavi su njihovi utisci nakon svirke.

„Samo ću reći da se osjećamo kao da je prošlo 15 minuta, a ne sat vremena. Eto tako dobro. Vrijeme je stalo!“, rekla je Sara.

Čim su prešle granicu i došle u Beograd, devojke su na svom Instagramu objavile jedan veseo i pozitivan stori, gde se jasno vidi njihovo uzbuđenje pred nastup u Domu omladine. Ovdašnja publika ih je oduševljeno dočekala, a one su nam rekle koliko vole da nastupaju ovde.

„Beogradska publika je uvek najbolja! Stvarno! Ja ne znam da li postoji neka bolja… Mislim, sve publike su super, ali beogradska je bombon!“, nastavlja Sara sa osmehom.

Zanimalo nas je i koje je značenje imena benda. Šta znači „Žen“?

„To je zapravo muški rod od imenice žena. U našem jeziku, kada uzmeš imenicu ženskog roda i oduzmeš joj slovo „a“ to postaje maskulino. Tako da je ime zapravo word play“, objasnila nam je Ivona.

„Mi smo ranije svirale u drugom bednu. Tada, kada bi posle svirkle sišle sa stejdža, prišli bi nam muškarci i rekli bi ’Super svirate – za žene’ ili ’odlično sviraš bubnjeve – za ženu’. Kad smo osnovale sopstveni bend, odlučile smo se malo igrati rodovima i tako nastade Žen“, nastavila je Sara. „Seksipil je ono što nam nameće nekakvo novo mejnstrim novinarstvo i publika koja relativizira položaj žena na stejdžu. Kad je neko rekao ’A sad nastupa jedan muški bend’? Niko nikad! Ženski bend nije žanr!“

Za sebe kažu da su prosto tri žene koje sviraju zajedno isto kao što bi svirala i tri muškarca. Žele da u fokusu njihove publike bude muzika i umetnost, a ne to da li su žene i kako izgledaju.

Ivona nam je otkrila da su trenutno u procesu snimanja novog albuma, a da je neki opšti plan da češće sviraju, idu na turneje i nastupaju pred publikom.

Za kraj smo ih pitali šta rade kada ne sviraju i u čemu uživaju pored muzike.

Eva: „Ja volim brati gljive, ili pečurke kako vi kažete. To mi je opuštajuće, stvarno uživam u tome“.

Sara: „Vozim bicikl“

Ivona: „Ja čitam stripove! Obavezno pročitajte „Transmetropolitan“ – to je remek delo distopističke budućnosti. Nećete požaliti!“

Autor vijesti Milica Ostojić

Korisnici
Logovanje korisnika