Objavljen spot za pesmu Dan po dan grupe Sale i Sedlari

Kompozitor, dirigent, multi-instrumentalista i producent Aleksandar Sedlar je objavio prvi spot za jednu od pesama sa nedavno objavljenog studijskog albuma Sale i Sedlari

Kompozitor, dirigent, multi-instrumentalista i producent Aleksandar Sedlar je objavio prvi spot za jednu od pesama sa nedavno objavljenog studijskog albuma „Sale i Sedlari“ (PGP RTS 2021), čiji je idejni tvorac, frontmen i autor većine pesama. 

Među 12 kompozicija na ovom nesvakidašnjem muzičkom materijalu ima onih koje je Sedlar napravio i pre više od deceniju, kao i onih  koje je komponovao u skorijem periodu.

„Dan po dan“ je jedina numera sa albuma koju nisam napisao. Autor i muzike i teksta ove pesme je moj dugogodišnji prijatelj, Boris Topalović. Bio je osnivač i idejni vođa benda „Strip“, čiji sam bio član nekoliko godina. Prvi album te grupe objavljen je 2004. godine, za PGP RTS i čitav višegodišnji period pripreme i realizacije tog albuma za mene je iuzetno važan. Bilo je to vreme mog muzičkog i stvaralačkog sazrevanja ali i upoznavanja i usavršavanja zanata u vezi sa radom u studiju. Glavni producent je bio Milan Prokop, ujedno i moj prvi mentor. Mnogo godina kasnije nakon mog povratka iz Amerike, sreo sam Borisa slučajno i dogovorili smo se da svratim kod njega, da mi odsvira neke nove ideje. Među njima je bila i pesma „Dan po dan“, koju sam odmah primetio i poželeo da snimim. Boris je pak planirao da pesmu snimi Oliver Mandić, no nevezano za te planove rešio sam da je i ja snimim, pa kako bude...“ poverava Aleksandar Sedlar.

Ističe da je sasvim malo intervenisao na ovoj kompoziciji u domenu aranžmana i interpretacije. Dodati su diskretni gudači, prateći vokali i violinski solo, koji izvodi renomirani violinista Miloš Petrović.

Sklon eksperimentisanju, Aleksandar Sedlar je i kao tekstopisac to rado činio, te su tekstovi njegovih pesama na albumu "Sale i Sedlari" uglavnom humoristični. Pesma "Dan po dan" odstupa od tog manira.

Sedlar: „Najbitnije mi je bilo da ne narušim inicijalnu atmosferu pesme, koju sam čuo i osetio još onda kad mi je Boris prvi put odsvirao. „Dan po dan“ je ujedno i jedina pesma koja u sebi nema ni jedan oblik humora, i moglo bi se reći da je jedina „ozbiljna“ pesma na albumu, jedinstvena i lepa u svojoj iskrenosti i jednostavnosti.“

Muzički video za pesmu „Dan po dan“, ujedno je i prva ekranizacija neke od numera sa prvog albuma grupe “Sale i Sedlari”. Spot je snimio, režirao i montirao Zoran Popović, takođe dugogodišnji Sedlarov prijatelj, koji preko dvadeset godina živi i radi u Los Anđelesu kao snimatelj i direktor fotografije, sarađujući sa najpoznatijim holivudskim glumcima među kojima su Gary Oldman, Adrien Brody i mnogi drugi. Posebna zahvalnost pripada Pozorištu na Terazijama na ustupljenoj sceni. U spotu su još učestvovale balerina Lidija Novaković i tri violinistkinje - Miljana Popović Materni, Katarina Petković i Miljana Praščević.

“Inače, Boris Topalović, kompozitor i tekstopisac pesme „Dan po dan“, bio je zaslužan i za realizaciju mog prvog violinskog koncerta, održanog novembra 2005. godine, u Skupštini grada Beograda.“ kaže Aleksandar Sedlar i dodaje:

„To je ujedno bio prvi put da sam sâm okupio simfonijski orkestar, spremio i dirigovao celovečernji koncert. Solista je bio, tada sveži prijatelj a danas mili kum, Miloš Petrović. Da se taj koncert nije desio baš takav, mnoge bi se stvari desile drugačije (moj diplomski ispit iz kompozicije, poznanstvo sa Nemanjom Radulovićem itd.). Drago mi je što sam u mogućnosti da se kroz promociju pesme „Dan po dan“, barem malo odužim starom prijatelju, koji je u bitnom trenutku verovao u moj talenat, i time znatno uticao na moj razvojni put u muzici.“

Album  grupe "Sale i Sedlari" možete nabaviti u prodavnicama PGP RTS-a, (može se poručiti i online) a dostupan je i na svim vodećim digitalnim platformama za distribuciju muzike.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika