PUBLIKA JE ODABRALA – 18 najboljih!

MVA 2K21 festival dodelio je nagrade pobednicima!

Gitare su pronašle svoj dom!

U izuzetno jakoj konkurenciji od više stotina video radova, žiri i publika na sajtu, izabrali su najbolje u 17 kategorija. 

U 2021. muzička industrija se polako vratila na noge, a odabrane su pesme, čiji će spotovi ostati zapamćeni kao oni koji su obeležili jednu od najizazovnijih godina.

MVA 2K21 je publici ponudio neka nova imena i uperio reflektor na sjajne izvođače, koji uspešno plivaju i u underground vodama, iako zaslužuju mainstream pažnju.

Kao gledaoci, odnosno slušaoci, nismo dobili samo pesme i video spotove. Dobili smo priče – na stotinu njih. Sa nekim smo se poistovećivali, a zahvaljujući drugima, zavirili smo u neke sasvim nepoznate univerzume.

Ovo su priče, koje je publika prepoznala kao najbolje, u svojim kategorijama:

Najbolji animirani video nas je naučio da uvek treba verovati nauci. Rambo Amadeus, poznat kao Svjetski Mega Tzar, & UNICEF Montenegro su svojim spotom „Osloni se na nauku” uspeli u nameri da edukuju učenike, adoslescente ali i sve ostale. Gitaru je preuzeo autor spota, Rambov dugogodišnji prijatelj i saradnik Darko Vlaović.

Darko Vlaović za video Ramba Amadeusa, foto MUZZIK

Rambo Amadeus se, u odsustvu, takođe zahvalio video porukom, u sasvim prepoznatljivom stilu, na osvojenoj nagradi, pogledajte kako:

Rokenrol je besmrtan, zato i kad mislite da mu je došao kraj setite se – „Rokenrol posle rokenrola“. Artan Lili i Cane poneli su titulu pobednika u konkurenciji rock video.

Artan Lili i Cane, foto MUZZIK

Najbolji Electro Dance Video odjeknuo je kao grom! Bugarska super zvezda Dara, osvojila je srca regiona i spot za pesmu Thunder je pobednik u ovoj kategoriji. Dara nam je, u odsustvu poslala zaista divnu video poruku:

 

Jedna sasvim lična i dirljiva priča, sa snažnom porukom i video spotom osvojila je prvo mesto u konkurenciji za najbolji hip hop video. Marčelo i Raid, i spot za pesmu „Dvadeset“ zasigurno su ostavili trag na muzičku i video produkciju u 2021. godini.

 

Marčelo, Foto: MUZZIK

Glavna uloga koju je publika odabrala za najbolju jeste ona koju je odglumio Janko Bošković u spotu za pesmu „Krindž“. Zahvaljujući njemu, ova, već sjajna pesma, dobila je video prikaz koji se ne zaboravlja lako.

Janko Bošković, Glavna uloga u spotu, Foto YT screenshot

Najbolji indie video je spot slovenačke grupe SBO. Oni kažu „Ljubljana je Berlin“, a publici se ovaj ritam i kratak film koji je sa njim stigao, najviše dopao u ovoj kategoriji. Evo njihovog video pozdrava:

 

Titulu najboljeg u konkurenciji RNB videa, odneo je bosanski reper Stoposto i spot za pesmu „Šećeru“. Ovu slatku pesmu teško je ne voleti, a njen spot će biti zapamćen kao prvi pobednik nove kategorije MVA festivala.

Reper 100%, Foto: MUZZIK

Saša Antić je predložio da se uvede kategorije za „sjede repere“, međutim, ove godine to se nije ostvarilo. Ipak, on je pobednik u drugoj kategoriji, jer je spot za njegovu pesmu „Dešperado“, odabran za spot koji je imao najbolju režiju!

Alejuandro Buendija, Foto: MUZZIK

Dragi Makedonci, grupa Funk Shui, i ove godine je pokazala da ima ogromnu bazu vernih fanova, ali i da grupa ljubitelja njihove muzike svake godine raste. Kadrovi koje su nam Funk Shui predstavil u spotu za pesmu „Ne vreme“, doneli su im pobedu u kategoriji za video spot sa najboljom kamerom.

Funk Shui, Foto: MUZZIK

Ljudnjak je jedini grudnjak koji ona pristaje da nosi! Aklea Neon je svojim tekstom i zabavnim video spotom odnela pobedu za najbolji fusion video!

Danko Gajić dodeljuje nagradu Aklei Neon, Foto: MUZZIK

Uvek je pravo „Vrijeme za čilanje“! Grupa Porto Morto bila je nominovana u nekoliko kategorija, ali je publika odabrala ovaj njihov spot kao video prikaz sa najboljim konceptom i art direkcijom! Evo njihovog HVALA na nekoliko jezika:

Montaža, postprodukcija i specijalni efekti koji su obeležili 2021. godinu, videli smo u Zoinom spotu za pesmu „Nirvana“. Nagrada je uručena autoru spota Ljubi, koji je tom prilikom rekao: „Iskreno, nagradi sam se nadao. Ono što moram da kažem je da mi se jako sviđa što je nagrada gitara, a ne neka skulptura koja će skupljati prašinu. Divno!“

Zoi i saradnici, Foto: MUZZIK

Još jedna makedonska grupa koja je oduševila publiku sa veselom pesmom koja uliva dobru energiju i pozitivan vajb. Grupa Duper i „Rajot na zemjata“ su pobednici u kategoriji pop video.

Grupa Duper, Foto: MUZZIK

Da dobri plesni pokreti mogu da iskažu značenje nekih stihova i melodija pokazala je Dora Šesto. U numeri „Pet godina“ Miloševa i Maje Posavec ova talentovana koreografkinja i plesačica odnela je pobedu za najbolju koreografiju na MVA 2K21.

Matej Milošev prima nagradu za Doru Šesto od MC Milovana iz Zemlje gruva

Pretty Loud je grupa mladih, moćnih i talentovanih devojka čiji je spot za pesmu „Ravnopravno“ svojom tematikom ostavio trag na muzičku industriju i borbe protiv nasilja nad ženama. Publika je ovaj spot odabrala kao najbolji spot sa porukom.

Pretty Loud, Foto: MUZZIK

U kategoriji videa novog izvođača glasovi su izjednačeni, te titulu najboljeg, ravnopravno dele kids from the sky i pesma „Prolazna stvar“, i Rotko Stjuart, sa numerom „Igram sad“. Za momke iz grupe kids from the sky ova nagrada ima posebnu važnost jer je prva koju su ikada dobili: „Kod nas u Hrvatskoj nas još niko nikamo nije zvao, tako da nam je ovo velika podrška za dalje“.

 

kids from the sky primaju nagradu od Maje Maričić, Foto: MUZZIK

Rotko Stjuart, virtualni umetnik, ostao je enigma, čekamo na dalje korake.

Rotko Stjuart, Foto: MUZZIK

Za kraj, najbolji video 2021. godine je spot za pesmu „Krindž“ grupe Stereo Banana. Marko i Nemanja su snimili šaljivu pesmu sa ozbiljnom porukom, a ovaj kratki muzički film odneo je pobedu u najprestižnijoj kategoriji. Marko Anđelković je nakon dodele rekao: „Bili smo nominovani u šest kategorija i stvarno sam se nadao da ćemo osvojiti nagradu barem u jednoj, ali nisam očekivao da to bude za najbolji spot. Moram da kažem da se meni spot jako sviđa i mislim da je najbolji spot koji smo ikad snimili, ali s obzirom na ovogodišnju konkurenciju, zaista se nisam nadao prvom mestu u ovoj kategoriji“.

Marko Anđelković Naopak - Stereo banana, Foto: MUZZIK

Ovogodišnja konkurencija je na savršen način prikazala raznolikost i vitalnost SEE regije. Na svakom kraju, nalazi se početak. Kraj ovogodišnjeg MVA festivala označava novi početak za mnoge sjajne muzičare. Ovo je RESTART.

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika