Romantičar i buntovnik, jedan od simbola generacije

David Crosby, američki muzičar i pesnik, deo čuvene Crosby, Stills, Nash & Young ekipe, umro je u svojoj 82. godini

David Van Cortlandt Crosby (14. avgust 1941 — 18. januar 2023) je bio američki pevač, gitarista i tekstopisac. Pored solo karijere, bio je jedan od osnivača i bendova Byrds i Crosby, Stills & Nash.

Crosby se pridružio Byrdsima 1964. Imali su svoj prvi hit broj jedan u aprilu 1965. sa obradom "Mr. Tambourine Man" Boba Dylana. Crosby se pojavio na prvih pet albuma grupe Byrds i producirao reunion album originalne postave iz 1973. godine. Kasnije je osnovao Crosby, Stills & Nash 1968. godine sa Sephenom Stillsom i Grahamom Nashom.

Nakon objavljivanja njihovog debi albuma, CSN je osvojio nagradu Grammy za najboljeg novog izvođača 1969. Neil Young se pridružio grupi za nastupe uživo, njihov drugi koncert je bio Woodstok, pre nego što su snimili svoj drugi album Deja Vu. Zamišljeni da budu grupa koja može slobodno da sarađuje, Crosby i Nash snimili su tri zlatna albuma 1970-ih, dok je jezgro CSN-a ostao aktivan od 1976. do 2016. Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) okupljanja su se održavala svake decenije od 1970-ih do 2000-ih.

 

David Crosby, Foto: MICHAEL OCHS, ARCHIVES/GETTY

 

Pesme koje je Crosby napisao ili je u njima bio ko-autor uključuju „Lady Friend“, „Everibody's Been Burned“, „Why“ i „Eight Miles High“ sa Byrdsima i „Guinnevere“, „Wooden Ships“, „Shadow Captain“ i „In My Dreams" sa Crosbyjem, Stillsom i Nashom. Napisao je "Almost Cut Mi Hair" i naslovnu pesmu "Deja Vu" za istoimeni album CSNY iz 1970. godine. Poznat je po tome što je koristio alternativne melodije gitare i džez uticaje. Objavio je šest solo albuma, od kojih je pet bilo na top listama. Pored toga, formirao je trio pod uticajem jazza sa svojim sinom Jamesom Raymondom i gitaristom Jefom Pevarom u CPR-u. Crosby je, zajedno sa Byrdsim i CSNY prodao je preko 35 miliona albuma.

Crosby je dva puta uvršten u Rock’n’roll kuću slavnih: jednom zbog svog rada u Byrdsima i ponovo zbog rada sa CSN-om. Pet albuma kojima je on doprineo uvršteno je na Rolling Stoneovu listu „500 najboljih albuma svih vremena“, tri sa Birdovima i dva sa CSN(Y). Bio je politički aktivan i često je prikazivan kao simbol kontrakulture 1960-ih. (izvor: Wikipedia)

Slušamo jednu od prelepih Crosbyjevih pesama, Long Time Gone (inače, 2007. godine je objavljena Crosbyjeva autobiografija pod istim nazivom, koju je napisao u saradnji sa Carlom Gottliebom). Putuj umetniče, ostavio si velik trag za sobom.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika