Pusti me da plešem drukčije poručuju Max Juričić i drugari

Plesač sporog stepa, nova grupa predvođena Maxom Juričićem izdala je prvi album!

 

Obzirom da se radi o divnoj recenziji novog albuma Maxa Juričića i ekipe, prenosimo u celini tekst koji je objavljen 20.3.23. povodom izlaska albuma u Večernjem listu a napisao ga je novinara i pisac Hrvoje Horvat:
"Svojedobno sam Mladenu Juričiću Maxu rekao da bi netko trebao napisati njegovu biografiju i nasloviti je "Maximalno". Jer, riječ je o čovjeku koji je od 1977. presudno i maksimalno utjecao na razvoj domaće rock-scene. Od toga da je Štulić preko njega došao do punk i novovalnih ploča i promijenio zvuk Azre – u kojoj je tada bio i Max – zatim sevdaha prema elektrificiranom novom valu, preko Filma, Vještica, Šo! Mazgoona, Gege i Picigin Benda, do suradnji s Vladom Divljanom i današnje plovidbe s Ljetnim kinom.

 

Plesač sporog stepa, Foto: YT printscreen

 

Max Juričić jedan je od rijetkih glazbenika koji ne žive u prošlosti, mada na tu prošlost ima više prava od mnogih koji se njome uporno služe. Max je bio i važan čovjek za nastanak domaće etnoscene i kasnije otočnog vala, a prvim albumom Plesača sporog stepa "Sunčana strana mjeseca 1" (Aquarius Records) ostaje na tom tragu i nudi novu reinkarnaciju svježeg, veselog zvuka s tekstovima koji jednostavnim stihovima poručuju više od mnogih djela autora sklonih dugometražnim kiticama i refrenima.

 

Omot albuma Sunčana strana Mjeseca, Foto: Facebook official

 

Nakon nekoliko godina pisanja i snimanja pjesama album donosi deset tema, šarmantan "mali veliki album" koji inteligencijom i zaigranošću čini najvažniji domaći lo-fi album godine. Mogao bi Juričić sa suradnicima – Gustav Barišin, bas; Vlade Matulić klarinet i prateći vokali; Andrea Pedron i Janko Novoselić ksilofon i udaraljke; koproducent Ante Prgin Surka, beatbox – vrlo lako prijeći i u "hi-fi", samo tada bi trebao raditi kompromise koje ne želi. Upravo zbog dosljedne taktike i neodoljivog šarma, Plesač sporog stepa mnogima će postati omiljena ploča predstojećeg ljeta.

Rok Juričić otpjevao je "Ko da nema sutra" i "Okolo naokolo", a Katarina Juričić autorica je omota albuma i prateći vokal u "Zauvijek mlada". Juričić je snimio puno više pjesama pa treba očekivati nastavak, a onda i zajedničko dvostruko vinilno izdanje. Do tada može se provjeriti koliko hipnotička "Ko da nema sutra" doziva u sjećanje Talking Headse iz "afričke" faze, dok melodijski detalji u "Pusti me da plešem drukčije" i "Na kraju dana" posjeduju onaj prepoznatljivi, instantni kod Idola i suradnji Divljana i Maxa." (Izvor: Večernji list)

Prelepi video za ovu pesmu uradila je Klara Rusan Klarxy. 

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika