Nova pjesma i spot Laibacha i najava nastavka turneje

Turneja se završava 29. Novembra u srpskom mjestu pod imenom Mokrin

 

LAIBACH su podijelili novu pjesmu, 'The Engine of Survival', uoči niza nastupa uživo koji uključuju nekoliko rijetkih nastupa u oktobru, tokom njihove dugoočekivane simfonijske multimedijalne suradnje s iranskim kompozitorima i/političarem, Alamutom, zasnovanu na priči iz Perzija iz jedanaestog veka kako je ispričao slovenački pisac Vladimir Bartol (1903 – 1967), a koja je započela još prošle godine. U novembru, kolektiv će krenuti na treći dio turneje European Love is Still Alive koja uključuje londonski Shepherds Bush Empire 8. novembra.

Ovu pjesmu originalno je napisala Laibach saradnica i prateći vokal Donna Marina Mårtensson, a pjesma je prearanžirana od strane Laibacha koji su je preimenovao u 'The Engine of Survival' pozivajući se na liriku ("Love is the only Engine of Survival") poznate pjesme Leonarda Cohena, 'The Future' koju je nedavno reinterpretirao Laibach. Ova Laibachova verzija, preoblikovano u tehno rock s ledom“ daje do znanja da je distopijska budućnost koju je Cohen predvidio u velikoj mjeri naša sadašnjost. 'The Engine of Survival' također povezuje njihov trenutni projekat, 'Love is Still Alive', i njihovu nedavnu muziku za 'Iron Sky – The Coming Race' – filmsku muziku za istoimeni komični znanstveno-fantastični akcijski film.


Spot za „The Engine of Survival“ referencira poznati konceptualni performans Raše Todosijevića „Was ist Kunst, Marinela Koželj?“. Dragoljub “Raša” Todosijević (rođen 1945.) je srpski umetnik iz prve generacije neoavangardnih umetnika tzv. Nove umetničke prakse sedamdesetih godina prošlog vijeka, jedan od najistaknutijih političkih performativnih umetnika bivše Jugoslavije, pored Marine Abramović. Njegovi konceptualni radovi odnose se na rudimentarna pitanja istorije i našeg odnosa prema ideologijama.

 

Laibach, foto source MXDWN



"Was ist Kunst, Marinela Kožej?" je video snimak jedne u nizu performansa pod nazivom 'Was ist Kunst?' (Šta je umjetnost?) koju su Todosijević i njegova supruga Marinela Koželj dirigirali između 1976. i 1981. godine u raznim gradovima, situacijama. i okolina. U svakom performansu umjetnik ponavlja isto pitanje na njemačkom: 'Was ist Kunst?', a povišenim glasom podsjeća na represivne tehnike policijskog ispitivanja, evocirajući traumatično iskustvo jugoslovenske javnosti koja je tada još uvijek pamtila scene gestapovske torture. i brutalnost njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Umetnik ponavlja isto pitanje sve dok ne dođe do tačke potpune iscrpljenosti i izgubi glas. „Was ist Kunst?“ je amblematsko delo Raše Todosijevića koje predstavlja jedno od najznačajnijih dela konceptualne umetnosti dvadesetog veka, danas deo Tejtove kolekcije.
Laibach je nastao u tadašnjem jugoslovenskom industrijskom gradu Trbovlju. Osnovan u godini kada je umro osnivač zemlje Tito, bend je stekao slavu i postao jedan od međunarodno najpriznatijih bendova koji su izašli iz bivših komunističkih zemalja istočne i centralne Evrope, kao i zbog nastupa u Sjevernoj Koreji 2015. 2019. objavili su Laibachian interpretaciju The Sound of Music, osmišljenu tokom njihovog putovanja u Sjevernu Koreju, a 2020. proslavili četiri decenije sa Laibach Revisited. Album muzike iz cenjene pozorišne produkcije Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland) zasnovan na spisima Heinera Müllera (1929 -1995) uslijedio je 2022. godine, a bend je nedavno objavio da su u toku diplomatski pregovori za nastup u Teheranu Alamut, originalno simfonijsko djelo komponovano u suradnji s iranskim kompozitorima i izvođačima. (Izvor: Louder Than War)

Turneja izgleda ovako;
 

LAIBACH – ALAMUT PERFORMANCES

14 Oct – Ljubljana, Cankarjev dom, Gallus Hall (SI)

15 Oct – Trieste, Politeama Rossetti (IT)

19 Oct – Frankfurt, Jahrhunderthalle (DE)

22 Oct – Zagreb, Vatroslav Lisinski Hall (HR)

LAIBACH – LOVE IS STILL ALIVE TOUR 

7 Nov – Luxembourg, Den Atelier, LUX

8 Nov – London, O2 Shepherd’s Bush Empire, UK

9 Nov – Coesfeld, Fabrik, DE

10 Nov – Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor, NL

12 Nov – Malmö, Moriska Paviljongen, SE

14 Nov – Amsterdam, Melkweg, NL

15 Nov – Nuremberg, Z-Bau, DE

17 Nov – Glauchau, Stadttheater, DE

18 Nov – Katowice, P23, PL

19 Nov – Warsaw, Progresja, PL

20 Nov – Prague, Hybernia, CZ

21 Nov – Vienna, Arena, AT

22 Nov – Bratislava, Majestic Club, SK

23 Nov – Cluj-Napoca, FORM Space, RO

24 Nov – Bucharest, Quantic Club, RO

25 Nov – Bitola, NI Center for Culture, MK

26 Nov – Sofia, Pirotska 5 Event Center, BG

28 Nov – Novi Sad, Serbian National Theatre, RS

29 Nov – Mokrin, Mokrin House, RS

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika