Komšije Laibach nam uskoro predstavljaju svoju prvu simfoniju!

Avangarda inspirisana čovekom koji je osnovao sektu Asasini

Avangardni muzički sastav Laibach najavio je da će njegovo simfonijsko delo „Alamut” biti premijerno izvedeno 5. i 6. septembra u okviru „Ljubljana festivala”.

„Alamut” je zasnovan na čuvenoj priči o Hasanu el Sabahu iz Persije 11. veka, kako ju je ispričao slovenački pisac Vladimir Bartol u svom istoimenom romanu objavljenom 1938. godine, saopštio je Lajbah na svojoj fejsbuk strani.

Muziku su komponovali Luka Jamnik i iranski kompozitori Idin Samimi Mofakham i Nima A. Rovšan, a Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Slovenije dirigovaće Navid Gohari. Nastupiće i pevačka grupa Human Voice Ansamble iz Tehrana, ženska pevačka grupa Galina iz Slovenije, kao i harmonikaški orkestar Akordiona.

– Središnji lik je jeretik Hasan el Sabah osnivač tajanstvene islamske sekte poznate kao Asasini, čije ime i danas poštuju i ulova strah. Hasan el Sabah je samoproglašeni prorok koji vodi sveti rat protiv Seldžučkog carstva iz svog dvorca Alamut – kažu iz „Ljubljana festivala”.

Kako je navedeno, u „Alamutu” kako ga vidi Laibach ideje radikalnog nihilizma su prožete sa klasičnim persijskim pesništvom Omara Kajama (1048-1131), a osećajni stihovi Mahsatija Ganjavija (oko 1089-oko 1159) su stopljeni sa minimalističkim orkestralnim bojama zasnovanim na iranskoj baštini,

„Hasan el Sabahov pakleni mehanizam nalazi odjeka u industrijal načelu rada orkestra i Laibachovom jedinstvenom zvuku”, kaže se na strani “Ljubljana festivala”.

U međuvremenu, preslušajte fin uradak grupe Laibach od prošlog meseca!

Autor vijesti Mihajlo Kitevski

Korisnici
Logovanje korisnika