In Memoriam: Srđan Popov, beogradski kantautor

 

U našu redakciju stigla je tužna vest iz muzičke kuće MENART o smrti beogradskog kantautora i umetnika Srđana Popova.

Prenosimo saopštenje u celosti:

"Sa velikom tugom i bolom obaveštavamo vas da je nakon kraće bolesti preminuo beogradski kantautor, Srđan Popov.

Multuinstrumentalista (violina, gitara,bas) još kao tinejdžer je zavoleo rockabilly muziku, pa je sa svojih 15 godina već pevao u svom prvom bendu, uglavnom obrade muzike pedesetih godina.

Kada se u muzičkoj školi Stanković otvorio jazz odeljak, među prvi upisnicima bio je i Srđan, koji je završio školu jazz pevanja kod profesorke Vladane Marković. U bendu 16 Tons svirao je i pevao sve retro muzičke  pravce.

Sa bendom su imali jako puno koncerata po beogradskim  klubovima. Usput je radio sa mnogim bluz, džez i pop rok bendovima što studijski, što uživo. 16 Tons su kasnije postali cover bend koji je svirao repertoar obrada, kako stranih tako i domaćih kompozicija iz ‘50 i ’60-ih godina.

Nakon povratka iz Kanade, počeo je da radi autorske stvari opet inspirisane gipsy jazz i akustikom a glavna inspiracija bili su mu Vaya Con Dios.

Srđan  je prvo snimio album autorskih pesama "Crni kabare" (Menart Srbija, 2022), a zatim je pod uticajem grupa poput Stray Cats koje su tokom osamdesetih napravile svoj revival 50-tih i 60-tih, kao i pod uticajem swing revivala koji se desio u Americi devedestih, odučio da osmisli svoj izbor starih domaćih hitova iz tog vremena, sa posebnim osvrtom na dela Darka Kraljića, kao i prepeve čuvenih kompozicija Rocca Granate, Chuck Berry-ja, itd.

Rezultat je odličan album "Swing 011" (Menart Srbija, 2022) koji je izašao na CD-u, a na kome se našla i Srđanova autorska pesma, "Stari kontrabas".

Njegov talenat, poznavanje i ljubav prema muzici su bili ono po čemu ćemo pamtiti umetnika, a toplina, neposrednost i šarm su ono po čemu ćemo ga pamtiti kao čoveka.

Srđan Popov biće sahranjen na Novom groblju, u petak, 13.10.u 10h."

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika