Novi spot grupe Presing "Tamna tema"

 

“Presing je najbolje čuvana tajna srpske glazbe”, rekao je pisac Zvonko Karanović u dokumentarcu o grupi Presing. Od svog prvog albuma, izdanog davne 1992. za zagrebačku DIY etiketu "Slušaj najglasnije!" do aktualnog, petog albuma "Povratak u krntiju" (Geenger Records 2023.) Presing je jedan od rijetkih glazbenih fenomena koji konstantno mijenja i širi svoj izričaj na nova zvučna područja, ne gubeći pritom osnovno obilježje svog identiteta - alternativni zvuk.

Poput rudara, glazbenici, ali i drugi umjetnici, kopaju i pronalaze svoju zlatnu žilu u obliku umjetničke formule koja se dopada publici, a koju obično ponavljaju do kraja karijere. Presing je svoju zlatnu žilu dotaknuo drugim albumom "600 Nebo" (Square 2002), koji je 2002. proglašen albumom godine u Srbiji i Crnoj Gori, a ugledni New York Press napisao je da je "600 Nebo grupe Presing jedan od pet najboljih europskih albuma najmanje deset godina unatrag”. Iako štovatelji ustrajno žele da Presing ponovi zvuk koji je stvorio na tom albumu, članovi grupe su nastavili istraživati i seliti se kroz različite žanrove bez namjere da se negdje trajno zadrže: post rock, punk funk, punk jazz, dub, tango, nu jazz, trip hop, alt country...

 

 

U numeri Tamna tema Presing je stvorio svoju leguru post rocka i punk jazz zvuka, koja je ujedno i posveta autorima kao što su Lalo Schifrin i Janko Nilović.

Spot za ovu pjesmu snimljen je u krugu Beogradske astronomske opservatorije, u Zvezdarskoj šumi, na lokaciji koja nije slučajno odabrana: zaboravljenom modernističkom remek-djelu koje je dizajnirao češki arhitekt Jan Dubový 1924. godine, po narudžbi najsiromašnije europske države, kojoj je to bilo prvo veće ulaganje u znanost.

Ta je investicija omogućila kasnija dostignuća svjetski poznatih znanstvenika poput Milutina Milankovića i Milorada Protića. Reljefi oslikani u videu djelo su kipara Branka Krstića i predstavljaju starogrčka božanstva sunca Heliosa i mjeseca Selene. Odabir ovog mjesta za snimanje spota poruka je aktualnom srbijanskom režimu koji u kulturu ulaže uvredljivih 0,68% državnog proračuna i time ubija praktički svo suvremeno stvaralaštvo – poruka koju dotični nikada neće pročitati ni razumjeti. 

U spotu se, osim pjevača i tekstopisca Presinga Kize Radovića pojavljuje i modna dizajnerka Tamara Bukatarević u glavnoj ženskoj ulozi. Snimatelj je bio Zoran Drekalović. Scenarij, režija, scenografija i montaža spota djelo su gitarista grupe Presing, Vladimira Krakova. Spot je nastao uz tehničku pomoć neovisne novinske agencije FoNet. (Info: press)

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika