Nakon 18 godina, grupa Midnight Oil vraća se novim singlom!

Legendarni australijski bend Midnight Oil vraća se sa prvom novom muzikom nakon 18 godina!

Prvi uvod u originalnu novu muziku stiže nam u petak, 07.avgusta, singl ,,Gadigal Land”. 

,,Gadigal land” je domorodački  naziv za veći deo otete zemlje na kome se sada nalazi grad Sidnej. To je provokativan naslov koji ukazuje na nepravdu koja se dogodila i događa  australijskim domorocima od 1788 godine.

 

Ovaj singl najavljuje i uzlazak mini-albuma The Makarrata Project koji će se pojaviti na jesen.

Midnight Oil su poznati kao dugogodišnji i strastveni aktivisti za zaštitu prirode, društvenu i socijalnu pravdu, a obzirom da potiču iz Australije, dugo godina se bore za očuvanje aboridžanske kulture. Na jeziku Aboridžana, Makarrata je izraz koji predstavlja proces izmirenja. Da bi se to toga došlo, posle perioda konflikta, sledi prvo period izlečenja, sagledavanjem činjenica i prihvatanjem istine. U tome je suština Makarrate.

Mini album The Makarrata Project sadrži pesme tematski fokusirane na autohtonom pomirenju doseljenika i starosedelaca, a svaka kompozicija izvedena je u saradnji sa članovima organizacije First Nation.

U prvom singlu, ,,Gadigal Land” gostuju australijski muzičari koji kroz svoju umetnost tradiciju i aboridžansko poreklo - Kaleena Briggs, Bunna Lawrie i Dan Sultan 

Midnight Oil će premijerno izvesti pesmu na dodeli nagrada National Indigenous koja će se u Australiji održati 07.avgusta.

     

Izdanjem The Makarrata Project ,Midnigh Oil želi da zainteresuje pažnju javnosti na dokument Uluru (Uluru Statement from the Heart) , kojim bi organizacija First Nation želela da uđe u australijski parlament.

,,Uvek smo srećni da damo naš glas onima koji ukazuju na rasnu neravnopravnost, ali čini se da smo sada došli do prekretnice.Pozivamo saveznu vladu da poštuje poruku koju nosi Uluru i postupi u skladu sa njom. Nadamo se da će naše izdanje pomoći da se još više pojača potreba za iskrenim izmirenjem u ovoj ali i u mnogim drugim zemljama", stoji u zvaničnoj izjavi grupe.

Bend, na čelu sa bivšim ministrom rada, Peterom Garretom, doniraće svoj deo prihoda od prodaje izdanja The Makarrata Project organizacijama koje žele da se Uluru izjava od srca prihvati u australijskom parlamentu.

 

U svojoj biti, Midnight Oil je potentan rok bend koji ne samo da je  kamen temeljac australijske rok scene i jedna od najvećih muzičkih grupa Sony Music Australia, već predstavljaju i istinsku međunarodnu snagu sa globalnom bazom fanova.Koliko god da su neverovatna ta priznanja i nagrade, Midnight Oil su pre svega bend sa beskompromisnim stavom i porukom-provokativni, strastveni i moćni.

    https://www.youtube.com/watch?v=ejorQVy3m8E

Autor vijesti

Korisnici
Logovanje korisnika