Otvoren konkurs za World Music izvođače u okviru projekta „MOST“

EXIT fondacija poziva sve izvođače World Music podžanrova (što uključuje tradicionalnu, folk, etno, etno-džez, global beats, svesnu muziku, spiritualnu muziku i šire) da se prijave na drugi po redu konkurs u okviru velikog međunarodnog projekta „MOST za muziku Balkana“, čiji je cilj razvoj muzičke industrije na Balkanu i promovisanje domaćih izvođača na internacionalnom tržištu.

Konkurs je namenjem muzičarima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije i Srbije. Otvoren je do 12. decembra 2021. godine, a odabranih 12 muzičara dobiće veću vidljivost na muzičkoj globalnoj sceni, finansijsku podršku, i različite mogućnosti za unapređivanje karijere.

Osim nastupa na binama velikih evropskih festivala, kao što su EXIT i Budapest Ritmo i učešća na prestižnoj World Music konferenciji WOMEX, muzičari dobijaju i jednogodišnji program mentorstva sa eminentnim evropskim muzičkim profesionalcima, kao i petodnevni trening na temu menadžmenta benda i stvaranja umetničkog portfolija. Predviđeni su i finansijska podrška za kreiranje novih projekata, internacionalni nastupi, odnosno učešće na različitim showcase događajima, kao i prilike za upoznavanje s muzičkim profesionalcima i umetnicima iz Zapadne Evrope i sa Balkana.

Neki od kriterijuma koji će biti presudni u odabiru novih muzičkih zvezda sa Balkana su umetnički internacionalni potencijal, raznovrsnost stila muzike i područja, zatim popularnost i umetnička vrednost performansa.

Odabrani muzičari imaće priliku da u okviru showcase-a nastupe na EXIT festivalu 2022. godine. Ovaj festival će sledećeg leta biti domaćin specijalnog događaja u Novom Sadu, koji će biti posvećen tituli Evropske prestonice kulture 2022, projektu „MOST“ i muzici sa Balkana. Takođe, u okviru Exita biće održana i konferencija na kojoj će učestvovati preko 100 delegata iz zemalja širom Evrope.

Osim EXIT fondacije, partneri na ovom četvorogodišnjem projektu su organizacije iz sedam zemalja Evrope, predvođeni Hangvető organizacijom iz Mađarske.

„Balkan ima raznovrsne i veoma kvalitetne umetnike u world music oblasti. Ali oni ne uspevaju da dosegnu do međunarodne scene zbog nepostojanja programa finansiranja, međunarodnih odnosa i prateće muzičke infrastrukture i kompetencija“, izjavio je Andraš Lelkeš, osnivač i direktor organizacije Hangvető, lider konzorcijuma „MOST” i organizator Budapest RitmoWorld Music festivala.

Projekat „MOST“ finansiran je iz sredstava programa „Kreativna Evropa“, koji je deo okvira Evropske unije za podršku kulturi i audiovizuelnom sektoru.

Konkurs za muzičare je jedan od ukupno tri konkursa pokrenutih u okviru projekta „MOST“. Raspisani su i konkursi za mlade muzičke profesionalce (obuke, mentorstva i treninzi pod okriljem evropskih organizacija koje se bave World Music žanrom, kao što su Piranha Arts i Hangvetői druge profesionalce iz muzičke industrije, festivale i klubove sa Balkana (saradnje sa ostalim balkanskim ili evropskim festivalima, finansijska podrška i međusobna razmena izvođača).

„MOST“ okuplja značajne aktere muzičke industrije ovog područja, i kroz četiri različita konkursa (za izvođače, organizatore festivala, muzičke profesionalce i urbane kreativce) povezuje osam zemalja. Zajednički cilj svih zemalja je predstavljanje Balkana kao plodnog i kreativnog muzičkog tla, kao i jačanje muzičkog tržišta ovih prostora kroz podršku akterima World Music i etno žanra.

Korisnici
Logovanje korisnika