Jazz in The Garden 2023: Beograd je svijet

Vikend u bajkovitom ambijentu Botaničke bašte "Jevremovac", ispunjen muzikom vrhunskih jazz muzičara

Do sada najambicioznije izdanje Džez u bašti okupit će stotinu muzičara iz Srbije i svijeta na 14 koncerata i tri bine. Jedna od atrakcija svakako je dobitnik BBC-ove nagrade za najboljeg mladog džez muzičara Velike Britanije u 2018., saksofonista Xhos Cole, koji prvi put dolazi u Beograd, gdje će sa svojim kvartetom predstaviti muziku koja ga je dovela na vrh savremene britanske džez scene.

Svjetski poznato ime Claudio Infante, virtuozni bubnjar i perkusionista iz Brazila, bit će dio koncerta pjevačice Amalie Baraone, koja će predstaviti svoj četvrti studijski album "Everyday A Little Love" u društvu još četvorice vanserijskih muzičara iz regiona: Vasila Hadžimanova, Petra Čulibrka, Kirila Kuzmanova i Milana Pavkovića.

Poseban kuriozitet predstavlja program pripremljen samo za ovogodišnje izdanje Džez u bašti, na način na koji to rade veliki svjetski džez festivali, na kojima su neki od najistaknutijih srpskih džez muzičara mlađe i srednje generacije koji snimaju za italijansku diskografsku kuću A.Ma Records - Sanja Marković, Maks Kočetov, Ivan Radivojević, Milena Jančurić i Uglješa Novaković, kojima će se pridružiti virtuozni italijanski gitarista Alberto Parmigani.


Band Supersi na festivalu Jazz in The Garden 2022., Foto: Ivana Čutura

 

Iz Francuske dolazi Blazin' Quartet, dobitnici nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada koji već 15 godina na koncertima u Evropi, SAD-u i Aziji publici nude virtuozan spoj orijentalne muzike i džeza.

Veliko finale donosi pravi spektakl, koncert slovenačkog pijaniste i pjevača Uroša Perića koji će u pratnji Big benda RTS-a izvesti velike hitove Reja Čarlsa.

Naravno, okosnicu programa, kao i prethodnih godina, čine odabrani predstavnici aktuelne srpske džez scene. Ove godine to su Vasil Hadžimanov Band, Drumbooty, Fish in Oil, Bojan Cvetković Quartet, Dušan Petrović Band, Funkstatic Coalition i Ming, a svi iza sebe imaju nova diskografska izdanja i priliku da svoju muziku predstave velikom broju slušalaca. I upravo je to najveća snaga Džez u bašti, festivala koji je od svog prvog izdanja postao prava platforma za promociju domaćeg jazza.

Kao svojevrsni bonus, tu je i sastav No Room for Squares trubača Ivana Radivojevića koji će na posebnoj bini biti domaćin jam sessionima najtalentovanijih učenika džez odseka iz Muzičke škole „Stanković“.

Sve u svemu, pravi muzički odmor u najljepšoj zelenoj oazi u centru Beograda!

 

Video prilog: Jazz In The GARDEN Festival, Botanička Bašta, Dron Movies Design.

 

Korisnici
Logovanje korisnika