Ovo je vijest: Sir Bob Geldof i The Boomtown Rats nastupaju u zagrebačkoj Tvornici kulture!

Oni će svirati svoje svjetski poznate hitove pred zagrebačkom publikom 26. travnja 2024. godine

 

Sir Bob Geldof i njegov bend The Boomtown Rats nastupaju u zagrebačkoj Tvornici kulture!

Ovaj legendarni irski bend novog vala napokon stiže na zagrebačku pozornicu. Bob Geldof, jedna od najznačajnijih figura punk i new wave scene i njegovi The Boomtown Rats svirati će svoje svjetski poznate hitove pred zagrebačkom publikom i to u petak, 26. travnja 2024. godine.

The Boomtown Rats osnovani su u Dublinu 1975. godine. Već između 1977. i 1985. snimili su nekoliko svjetskih hitova. Zbog svoje su glasne glazbe, bijesnoga stava i odnosa prema vlastima i crkvi zaslužili simpatije mladeži diljem Irske 70-ih godina te su postali prava inspiracija i simbol otpora. Frontmen je grupe i glavni vokal prepoznatljivi Bob Gedolf, a članovi originalne postave benda bili su Garry Roberts (glavna gitara), Johnny Fingers (klavijature), Pete Briquette (bas), Gerry Cott (gitara) i Simon Crowe (bubnjevi). The Boomtown Rats prvo su odradili turneje s Ramonesima i Talking Headsima, a ubrzo su postali jedan od najvećih bendova 70-ih i 80-ih godina. Niz je njihovih singlova završio na ljestvicama top 10 hitova, a platinasti su im albumi priskrbili Brit Awards, Ivor Novello Awards i Grammyje. Bend je ispisao povijest s pjesmom ”Rat Trap” kao prvi irski bend koji je imao broj 1 hit u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pjesma ”I Don’t Like Mondays” koja je nastala kao odgovor na pucnjavu u školi u Kaliforniji zaposjela je visoka mjesta na ljestvicama u čak 32 zemlje te dosegnula US Billboard Hot 100. Producent Mutt Lange, koji je surađivao s brojnim glazbenicima kao što su Muse, AC/DC, Lady Gaga, Britney Spears, Bryan Adams, radio je s njima na drugom albumu ”A Tonic For The Troops”. S izdanja su se posebno izdvojili singlovi ”She’s So Modern”, ”Like Clockwork” te već spomenuti hit ”Rat Trap” koji su osvajali i ljestvice i slušatelje.

The Boomtown Rats naslagali su 6 moćnih albuma koji su obilježili i promijenili tijek čitavog glazbenog razdoblja: ”The Boomtown Rats” (1977), ”A Tonic For The Troops” (1978), ”The Fine Art of Surfacing” (1979), ”Mondo Bongo” (1980), ”V Deep” (1982) te ”In The Long Grass” (1984).

 

 

Bend se raspao 1986., ali se ponovno okupio 2013. godine bez Johnnieja Fingersa. Pridružili su im se Alan Dunn na klavijaturama i Darren Beale na gitari. Nakon povratka na scenu, The Boomtown Rats nastavili su rasprodavati koncerte po UK i Europi te nastupati na velikim festivalima. Godinu dana nakon okupljanja objavili su kompilaciju klasika ”So Modern – The Boomtown Rats Collection” koja je uključivala najveće uspješnice.

Bob Gedolf poznat je po svojoj humanitarnoj naravi, a 1984. okupio je supergrupu Band Aid zajedno s Midgeom Ureom kako bi prikupili novac za suzbijanje gladi u Africi. Gedolf je i koautor pjesme ”Do They Know It’s Christmas”, jednog od najprodavanijih singlova ikada. Iste je godine organizirao i najpoznatiji humanitarni koncert svih vremena – Live Aid. Koncert se istovremeno održavao na Stadionu Wembley u Londonu i Stadionu John F. Kennedy u Philadelphiji, a nakon njega je uslijedio i Live 8 – serijal koncerata u 11 svjetskih gradova. Zbog njegovog humanitarnog djelovanja kraljica Elizabeta odlikovala ga je najvišim ordenom Reda Britanskog Carstva, a iako nije državljanin Commonwealtha pa titulu ne može upotrebljavati, mediji su ga počeli oslovljavati kao Sir Bob Gedolf. Sljedećih se nekoliko godina posvetio borbi za siromašne i izrabljivane, a to se odrazilo i na njegovu glazbenu karijeru. Postao je poznat kao aktivist, humanitarac i borac za ljudska prava, a takav je stav uklopio i u svoju, odnosno glazbu The Boomtown Ratsa.

 

 

Posljednje su izdanje, prvo nakon ”In the Long Grass” iz 1984., pod naslovom ”Citizens of Boomtown” The Rats objavili u ožujku 2020. godine. Bilo je to prvo izdanje koje su snimili kao četveročlani bend, bez Fingersa na klavijaturama. U 2022. godini preminuo je glavni gitarist Garry Roberts.

Bob Gedolf i The Boomtown Rats nastavljaju svirati i putem svoje bezvremenske glazbe dijeliti poruku o društvenoj svijesti i važnim ljudskim vrijednostima. Takav će doživljaj i iskustvo pripremiti i 26. travnja u Tvornici kulture.

Ulaznice po early bird cijeni od 30 eura pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Regular cijena ulaznice iznosit će 35 eura, dok će na dan koncerta za ulaznicu biti potrebno izdvojiti 40 eura. U prodaji su i VIP ulaznice po cijeni od 49 eura.

 

Korisnici
Logovanje korisnika