XVIII Hercegnovski strip festival 2024

„Festivala od posebnog značaja za grad“ i jedna od najatraktivnijih destinacija Jugoistočne Evrope za ljubitelje devete umjetnosti

 

Udruženje ljubitelja stripova i manifestaciju „Hercegnovski strip festival“ osnovao je 2007. godine likovni umjetnik i strip crtač Nikola Ćurčin. Ciljevi udruženja su popularizacija stripa i edukacija o devetoj umjetnosti. Festival je osmišljen i kao kulturni događaj koji produžava ljetnju turističku sezonu, te je za datum održavanja odabran prvi petak u septembru, dok je trajanje festivala šest dana. Iako je počeo kao manifestacija sa skromnim budžetom, Hercegnovski strip festival (HSF) je već od najranijih izdanja uspio da kao specijalne goste privuče umjetnike svjetskog renomea poput Igora Kordeja, Esada Ribića, Zorana Janjetova, Darka Macana i drugih. Istovremeno, svoje mjesto kao stalni gosti i zaštitni znakovi HSF-a gradili su Tihomir Tikulin Tico, Vladimir Vesović i Iztok Sitar.

Kako je festival rastao, Nikola Ćurčin proširuje ekipu organizatora te se HSF-u pridružuju najprije Jovan Subotić a odmah zatim i Nebojša Mandić. Ovaj trojac počinje da čini čuda tokom nastupajućih godina. Festival izlazi iz regionalnih okvira, zadobija ogromnu medijsku pažnju, stiče zvanje „Festivala od posebnog značaja za grad“ te postaje jedna od najatraktivnijih destinacija Jugoistočne Evrope za ljubitelje devete umjetnosti.

Rast festivala se ogleda i u sve većem broju specijalnih gostiju kao i u atraktivnim muzičkim programima koji prate sadržaje vezane za strip. Statusom koji je stekao među poštovaocima devete umjetnosti, HSF u potpunosti ispunjava ulogu kako važnog kulturnog događaja tako i manifestacije koja Herceg Novom donosi produžetak ljetnje turističke sezone.

Hercegnovski strip festival svake godine ugosti dvanaest novih specijalnih gostiju te ima oko šezdeset umjetnika povratnika na festival. Cjelodnevni programi se svakog od šest festivalskih dana održavaju na različitim lokacijama u gradu, a završavaju se živim muzičkim programima i after party-jem. Programi uključuju izložbe, crtanje za fanove, crtanje na majicama, potpisivanje, prezentacije, panel diskusije, projekcije, akciju strip u boci, itd.

Uz redovne stripovske sadržaje festival gostima nudi i obilje propratnih programa kao što su obilasci, krstarenja, ronjenje, jet ski, salsa, muzički koncerti, žurke.

Udruženje ljubitelja stripova od 2016. godine organizuje još jednu manifestaciju, manju po veličini, ali ne manju po kvalitetu: Zimski Strip Vikend, osmišljen je kao tematski događaj posvećen jednoj velikoj zvijezdi stripa. Prvi gost Strip Vikenda bio je William Simpson, glavni crtač knjige snimanja planetarne hit TV serije „Igra prestola“ i dobitnik Emmy nagrade.

Tradicionalno, sa novom godinom stižu nam i prve najave specijalnih gostiju Hercegnovskog strip festivala koji će se od 6. do 11. septembra ove godine po 18. put održati na više lokacija u Herceg Novom i Boki.

„Posebna je čast najaviti da će gošća Herceg Novog i HSF-a u septembru biti niko drugi do Džil Tompson (Jill Thompson) najuticajnija žena strip industrije na planeti i dobitnica čak 13 nagrada Ajzner (Eisner Award) – stripovskog Oskara“, saopštavaju organizatori HSF-a.

Ovaj događaj umnogome predstavlja prelomnu tačku u istorijatu Udruženja i početak vrtoglavog uspona HSF-a, a gospodin Simpson od 2018. godine i zvanično nosi zvanje Ambasadora Hercegnovskog strip festivala.

Za svoj doprinos razvoju odnosa dvaju zemalja, Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori dodijelila je Udruženju ljubitelja stripova „Hercegnovski strip festival“ nagradu „Caravaggio“ dok je Novosadski Sajam 2019. HSF-u dodijelio zlatnu medalju za vrhunski kvalitet manifestacije. Stalni partneri Hercegnovskog strip festivala su Opština Herceg Novi, Turistička Organizacija Herceg Novi, Ministarstvo Kulture Republike Crne Gore i Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori. 

 

Korisnici
Logovanje korisnika