Harmonika Fest u Tivtu, Crna Gora

Od 24. do 26. maja u Tivtu će se održati ovaj međunarodni festival

 

 

“Harmonika Fest” je prvi Međunarodni muzički festival za harmoniku u Crnoj Gori. Osnovan je 2010. godine na Cetinju, gdje se i održavao do 2014. godine.

Od tada festival dočekuje učesnike i publiku u prelijepom primorskom gradu Tivtu. "Harmonika Fest" predstavlja profesionalnu manifestaciju koja afirmiše harmonikaše svih profila i njeguje umjetničko sviranje na harmonici. Festival organizuje Nevladino udruženje "Harmonika Montenegrina" iz Podgorice.

Na festivalu su nastupila najznačajnija svjetska imena iz oblasti klasične harmonike: Juri Šiškin, Sergej Osokin, Renco Ruđeri, Pavel Fenjuk, Vladimir Murza, Petar Marić, Nikola Peković, Semjon Šmeljkov, Roman Žbanov, Dominik Emorin, i mnogi drugi. U okviru festivala na cjelovečernjim koncertima nastupaju i istaknuti svjetski umjetnici, kao što je Stjepan Hauser, jedan od najuspješnijih violončelista današnjice koji je održao koncert 2010. godine na prvoj ediciji festivala.Važan segment festivala čine i majstorske radionice za učenike nižih i srednjih muzičkih škola, kao i za studente sa Muzičke akademije sa odsijeka za harmoniku. Predavači na radionicama su eminentni profesori, koji rade na najprestižnijim Muzičkim akademijama u Evropi i svijetu.

Evo jednog kurioziteta: na snimku s koncerta održanog u okviru Harmonika Festa u Tivtu 2010. godine, vidimo mladog Stjepana Hauzera, buduću svjetsku zvijezdu na violončelu i njegovog kolegu, Amadeja Hercoga, na harmonici.

 

Korisnici
Logovanje korisnika