Novo dvodimenzionalno muzičko seme grupe N U L A

Metal zvuk sa animiranim spotom koji je prepun boja, ali i opojan...

Divna je stvar kada se neka grupa iz prethodnog cover based fazona obrađivanja nečije muzike pretvori u originalno savršenstvo. U tom slučaju vam predstavljamo grupu N U L A kao trenutnog stožera sludge zvuka sa našeg prostora. Iako su relativno nov bend koji je započeo sa muzičkim obradama grupe Down, za jako kratko vreme su postali autorski bend. Tematska ali i stilska opredeljenja ove grupe su varirala, ali nam se čini da se njihovi tekstovi drže srpskog jezika uz beskompromisno zvučno okretanje ka gruvu i takozvanom „Sludge“-u (što se kod nas bezobrazno kaže „MULJ“)

Uvek nam je veliko oduševljenje kada nastane singl sa precizno propratnim video spotom koji se drži tematizacije teksta. Grupa N U L A je prošle nedelje izbacila singl „Seme“ sa animiranim video spotom koji upravo to i radi. Ova pesma suštinski zatvara album ove grupe, predstavlja njegovu kulminaciju, razrešenje ali i nekakav podstrek za vraćanje ka početku i zatvaranju samog kruga. Prema rečima autora ove grupe – „Seme je klica svetlosti i čistote u svetu mesa i prljavog. Njega može da poseje reč, gest, slika, pokret , ton, misao koja ostaje urezana u svesti i nosi se kao drugo lice, tajno JA, senka, dvojnik.“ Prostije rečeno, ovaj singl apstrahuje šta se dešava kada pokušavamo da se pomirimo sa našim dvojnikom i pustimo da iz tog pomirenja nesmetano raste novina.

Muzički potkovan bend (a možda i ne) nam kroz ovaj singl nudi plejadu podžanrova metal muzike. Od spontane progresije, pomalo „muljastog“ sludge zvuka, do brutalnih blast beatova. Možda je tako i najbolje za ovako opasnu muzičku kavurmu koja zajedno sa instrumentalnim opažajem ovog singla i animacijom DRAGOG Mihajla Dragaša pridonosi ali i pojačava idiosinkratizaciji lirike ovog singla.  

N U L A kao relativno nova grupa nastavlja da gaji tradiciju najistaknutijih bendova sludge i doom metal scene. Nadajmo se da će uz njihovu istrajnosti doći i do žanrovskog proširenja, a na nama je da uživamo u njihovom daljem stvaranju.

Singl i video spot ovog benda možete ispratiti i na našim TV i radio kanalima.

Autor vijesti Mihajlo Kitevski

Korisnici
Logovanje korisnika