Panta Šiklja Nafta, zadnja pošta: Zrenjanin, Serbia

„Prvi čovek koji je uveo tikvu u Rock and Roll i time produžio gde je stao sveti Jovan Krstitelj“

 

Zrenjaninski rokenrol ne može se zamisliti bez Nenada Pantića. Panta Šiklja Nafta, kako mu glasi umetničko ime, definitivno je jedan od simbola tamošnje muzičke scene. Čuveni muzičar i zabavljač, začetnik poetskog pravca zvanog „udrilirizam“ i muzičar koji je predstavio tikvu kao muzički instrument, decenijama je oduševljavao publiku.

Baš zbog svog specifičnog humora Panta je sarađivao sa Rambom Amadeusom, često je gostovao na njegovim koncertima, a na jednom od albuma Antonija Pušića našla se i njihova zajednička pesma.

Međutim, Panta nije mogao da se izdržava od muzike, već je za život zarađivao kao radnik „Jugoremedije” koja je, u međuvremenu, propala i otišla u stečaj. Od tada, Pantić se, zajedno sa nekoliko stotina kolega iz ove farmaceutske kompanije, našao na ulici.

Nažalost, tada je Panta Šiklja Nafta postao i jedan od simbola surove tranzicije i stradanja zrenjaninske radničke klase.

 

Nenad Pantić- Panta Šiklja Nafta, foto Nemanja Nikolic Tibor Rac

 

Iz intervjua koji je PŠN dao prošle godine dnevnom listu Kurir, evo nekoliko citata:
„Najduhovitiji su oni zabavljači koji sebe ne doživljavaju previše ozbiljno. Panta je u skladu s tim proglasio i sopstveni umetnički pravac - „udrilirizam“. Prostor u novinama ne dozvoljava da objavimo pesme koje su od one vrste koja se ne da prepričati. Ali verujem da i naslovi mogu da dočaraju bar odsjaj „udrilirizma“: „Di si da si, moj golube oker žuti“, „Kravlji džez“, „Ablenduj mi noćas“, „Pogledaj gde si svršio“, „Teku suze potočići mali“, „Danka narkomanka“, „Čestita ti novo useljenje“, „Neželjena trudnoća“, „Debela si žena bila“...

Rambo Amadeus je te neke davne ’88 godine imao koncert u Zrenjaninu.

„On je to veče otišao do grada, video Pantin nastup i pozvao ga da mu bude gost na njegovom koncertu.

- Ramba je oduševilo to kako sam funkcionisao sa njegovom grupom. On ima u sebi plemenitost u srednjovekovnom smislu, smatrao je da treba da mi pomogne i zaista je to uradio. Kruna naše saradnje bilo je moje gostovanje na njegovom koncertu u Domu sindikata 2000, a posle toga je objavio album „Don’t be happy be worry“ na kojem se nalazi „Kukuruz bluz“, i to je jedini živi snimak, što je meni velika čast.“

 

 

Rambo i Panta 2002. snimili su album „Trans mrtvog konja“, ali nikada nije pušten u prodaju jer su obojica zaključila da uopšte nije komercijalan. Rambo ga je, međutim, stavio na svoj sajt da bi ljudi mogli da ga čuju i besplatno preuzmu.

Panta kaže:„Pre neku godinu saznam da su klinci na žurki povodom male mature, znači zaista klinci, celo veče slušali taj naš album. Muzika je, znači, doprla do njih..."

Priču o njemu nisu mogli da propuste da ispričaju ni čuveni Marka Žvaka u epizodi „Panta Šiklja Nafta i magarci“

Pantu i razne snimke njegove muzike možete naći u ogromnim količinama po YouTube ali „sabrana dela“ ovog plodnog i apsolutno nepredvidljivog autora najbolje je da odslušate na jednom mestu, njegovom Bandcamp kanalu, evo linkova i evo i ovde.

A vama ostavljamo snimak dela nastupa benda PANTA ŠIKLJA NAFTA na gitarijadi "40 godina posle" u Kulturnom centru Zrenjanina, gledajte, čudite se, nećete ga zaboraviti.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika