Jedinstvena premijera novog singla i spota

Video spot u režiji vizuelnog umjetnika - Edina Suljića

U nedelju, 22.1.2023, tuzlanski bend s-alt je u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” svojoj  publici na kreativan način premijerno predstavio peti singl sa dolazećeg albuma “Teksture”, koga prati i video spot u režiji vizuelnog umjetnika - Edina Suljića.
Kako je sam spot sniman u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti i dizajna (ALUO) na Univerzitetu u Ljubljani, a u sklopu istraživačkog rada Edina Suljića, master studenta Dizajna vizualnih komunikacija na istoj akademiji, predstavljen je i ljubljanskoj publici tokom izložbe studenata ALUO.
Tekst za pesmu pisao je Filip Marić, aranžman i muziku je radio Jasmin Avdić, dok mastering potpisuje Filip Motovunski.
U spotu glumi Jasmina Ibrahimović, koja također potpisuje koreografiju spota, kao i Filip Marić, frontmen benda. Edin Suljić stoji iza režije, kamere i video montaže, dok je zajedno sa Jasminom Avdićem radio na iuvršnoj produkciji spota.

Sadržaj iza scene zabeležen je kroz objektive Ane Joksović i Andree Lukić. Mentor Suljićevog projekta na akademiji je Andrej Kamnik, renomirani slovenački videograf i animator.


Pesma RAJ=KRAJ predstavlja pomirenje među dvie osobe koje su vremenom krenule u dva različita životna smjera, ali zbog pandemije bivaju zatvoreni u jedan prostor, što dovodi do dugo očekivane konverzacije i pomirenja. U pesmi se prikazuje finale događaja gdje se u njihovih četiri zida dešava raj na zemlji, dok je vani suprotno, odnosno kataklizma. Kadrovi, kao i stihovi, variraju od dosade usred dugoročne izolacije do skoka vere u posebnost odnosa između te dve osobe.

 

s-alt, Foto: YT printscreen


“U video spotu, pod temeljima tišine između dvije osobe, zarobljene su misli i emocije koje se prepliću iz raja u kraj. Prigušena i sjenovita atmosfera smještena u četiri zida približava tišinu gdje kamera ruši četvrti zid kako bi nota savremenog plesa odvela do emocije koju nosi sama pjesma. Fokus je na fizičkom kontaktu, te detaljima lica, ruku i stopala koji pokretima apstraktno oslikavaju misli.”, dodaje kreator video spota, Edin Suljić.
Na premijeri, u Ateljeu Ismeta Mujezinovića, posetioci su na unikatan način mogli videti video spot u umetničkoj instalaciji dnevne sobe, dok su na izložbenom delu predstavljene fotografije Andree Lukić, Bakira Memiševića i Edina Suljića, koje vizuelno prikazuju celokupan proces izrade projekta RAJ=KRAJ, te video zabeležen iza scene, rad crnogorske vizuelna umetnice Ane Joksović.


Nakon premijere, uslijedio je i akustični performans, koji će, kako kažu iz benda,  uskoro biti dostupan na YouTube-u kao još jedan u nizu njihovih akustičnih sesija.

S-alt je u prethodnom periodu nastupao/ostvario nekoliko festivala i koncerata, uključujući Kaleidoskop festival (Tuzla), Ethno festival (Tuzla), Underground Music Festival (Tuzla), Zima u Tuzli, TAKT Festival (Novi Sad), te na državnoj gitarijadi “Na putu za jug” u Mostaru na kojoj su proglašeni najboljim bendom, te na Sedmoj banjalučkoj gitarijadi (drugo mjesto).


S-alt čine frontmen benda, a ujedno i tekstopisac Filip Marić, producent i basista Jasmin Avdić, producent i gitarista Mladen Ristić, gitarista i ton majstor Denil Babović, klavijaturista Bakir Memišević i bubnjarka Amina Halilčević. (Izvor: promo)

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika