ZHIVA - Preterujem

ZHIVA je novo lice domaće scene i ima debi album posvećen mentalnom zdravlju

 

Nemir, umor, sagorevanje, nesigurnost, želja da nam bude dobro i da dođe taj dobar osećaj... Zar nismo svi bili tu? O tome na svom prvom, tek objavljenom albumu, priča i peva ZHIVA, sveži glas i novo lice domaće scene. Album „Preterujem“, objavljen za Glitch Records, čini devet autorskih pesama i postavljen je kao mozaik žanrova – od alternativnog popa preko džeza, hip-hopa i drum’n’bass-a do reggea. Za noseću pesmu albuma – „Preterujem“ objavljen je i spot, sniman u Sarajevu.

Na dan objavljivanja albuma, 2. novembra, ZHIVA je sa svojim bendom pred punim Kulturnim centrom GRAD izvela svih devet pesama. Koncertnoj promociji prisustvovali su prijatelji, saradnici, brojna draga lica domaće scene i muzičke akademske zajednice, a svi su sa ovog događaja poneli utiske da je naša scena upravo postala bogatija za stvaralaštvo Ive Pažin ZHIVE, koja je svoj veliki talenat uobličila i izbrusila višegodišnjim muzičkim obrazovanjem. Na koncertnoj promociji albuma je kao specijalan gost nastupio bend Weird Fishes.

„Posle ovakve večeri, ovakvog koncerta, sve ono što radi jedan muzičar koji stvara autorsku muziku – dobije smisao. Srećna sam i ponosna na svaku izgovorenu reč, na svoj bend, saradnike i prijatelje koji su me bodrili i učestvovali u ovom procesu. A naročito sam srećna što sam sinoć u publici videla toliko nasmejanih poznatih i nepoznatih lica, koji su istinski osetili to što sam želela da prenesem. To je najveći kompliment koji jedan muzičar može da dobije“, kaže ZHIVA.

„Preterujem“, „Da se smejem“, „Sagorevam“, „Pola“, „Topljenje“ – neki su od naziva pesama iza kojih se nalaze pevljivi, lako pamtljivi, ali moćni stihovi, koji u intenzivnoj interakciji sa zvukom odlično dočaravaju kako mračna, tako i optimistična stanja koja ZHIVU okupiraju u životu i muzičkom stvaralaštvu. „Ima li balansa, želim da znam“ – postavlja ona ovo pitanje koje je danas možda i najaktuelnije nego ikad. ZHIVA je pred publikom u KC Gradu na poseban način izvela pesmu „Dobar osećaj“, koja je njena prva ikad objavljena numera i koja se svima uvukla u uši!

ZHIVA na svom debi albumu donosi jedinstvenu perspektivu, istražujući lična iskustva i traganje za rešenjima tokom formiranja ličnosti i emotivnog sazrevanja. Album „Preterujem“ je istovremeno i platforma za dijalog o važnim temama u vezi sa mentalnim zdravljem, jer donosi duboko proživljene priče koje osvetljavaju različite aspekte emocionalnog spektra. Kroz žanrovsku raznolikost, album istražuje teme kao što su nesigurnost, introspekcija, optimizam, sindrom sagorevanja, depresivna raspoloženja i anksioznost.

Na albumu se pojavljuju reper bljuzga, ujedno i bubnjar benda, pevačica Katarina Vukoman i saksofonista Mirza Sijerčić, koji svojim doprinosima obogaćuju zvučni pejzaž. Sve pesme na albumu, kao i muziku, potpisuje ZHIVA, u saradnji sa Toshijem Domaćinom, producentom i aranžerom albuma.

Iva Pažin ZHIVA je nedavno masterirala na odseku Primenjena istraživanja muzike Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a upravo je stvaranje njenog debi albuma bilo tema master rada. Prethodno je, nakon školovanja u MŠ „Josip Slavenski” (teoretski i vokalno-instrumentalni odsek za klavir) i MŠ „Kornelije Stanković” (džez klavir), završila Osnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti na odseku za Muzikologiju.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika