JEKA je kanal u okviru MUZZIK FM platforme na kome možete čuti i vidjeti zanimljive projekte world glazbe, pa tako i one grupe Romor

Romor - Čekanje

 

Romor je alternativni svjetski projekt koji se tijekom godina razvio u prilično fluktuirajućem krugu ljudi.

Krajem 2023. godine u izdanju KontraRightsa izašao je album pod nazivom ŽIVOT POSLE JUTARNJEG PROGRAMA beogradske alternativne i worldbeat grupe ROMOR.

Izlazak prvog albuma popratili su raskošnim videospotom za pjesmu KUPANJE, kojim je grupa u kratkom roku uspjela skrenuti pozornost na sebe. Donekle je riječ o reinventiranju tople vode, jer u suvremenoj pop glazbi teško je zamisliti drugačiju revoluciju od one koja zapravo nije preispitivanje postojećih glazbenih, stilskih, melodijskih, ritamskih matrica, njihovo pretapanje. i utapanje, nova i drugačija montaža karika. ROMOR je upravo to učinio, s tim da je grupa riskirala da ne bude žanrovski jasno određena. Pjesma KUPANJE, kao i cijeli album – konceptualno organiziran kao jutarnji program – vodi slušatelja do tragova za koje je teško reći jesu li ispravni ili pogrešni: treba li slijediti vrisak rock and rolla, treba li upoznati ples zavođenje funky breakbeata, ili kroz stazu derta nagoviještenu korištenjem tradicionalnih instrumenata?

 

 

Sve dvojbe otklonila je prva live izvedba albuma u UK Parobrod, krajem veljače 2024. godine, čime je grupa pokazala jasne koncertne apetite. U međuvremenu je njihova žanrovska neodređenost dobila naziv koji zaslužuje: etno-gorillaz, a najnoviji spot za pjesmu ČEKANJE najbolji je pokazatelj takve čudne orijentacije grupe: potrebe za maskiranjem lica, biti hologram, pobjeći iz svakog zatvora identiteta u beskrajni svijet glazbe, koji je istovremeno svijet makedonskih glazbenih obrazaca i svijet Sigur Rós falseta.

Spot je nastao u produkciji fotografa Nemanje Maraša (PHI studio) i grupe ROMOR, a rezultat je suradnje s beogradskom umjetnicom Hanom Sal, u čemu treba vidjeti i određenu dosljednost grupe, s obzirom da je rađen omot albuma hrvatske umjetnice Noemi Čotić.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika