Rambo Amadeus otvara JazzTimeFestival u Rijeci

Svjetski kilo tzar nastupa kao “Tribute samom sebi”

 

Međunarodni jazz festival JazzTimeRijeka predstavio je headlinere svog 32. izdanja. Na premijerni nastup na festivalu stiže nam svjetski mega tzar Rambo Amadeus, a tu su i predvodnici nove talijanske jazz scene XYQuartet, te njemački gypsy swing gitarista Joscho Stephan sa svojim triom.

U najavi svog učešća na ovom festivalu, svjetski mega tzar je rekao: "Prateći razvoj AI, sudarajući se sa nadmoćnom memorijom, trenutnim baratanjem i kombinovanjem svih podataka koje je čovječanstvo kroz cjelokupan razvoj civilizacije otkrilo ustanovilo i prikupilo do sada, Homo Sapiens se našao pred ozbiljno dilemom – kako i šta da kreira, kako da pronadje kreativni prostor u kom AI neće biti dominantan. Rambo Amadeus svjesno bježi u nesavršenost, nelogičnost, improvizaciju lišenu logike i zakona solfeđa, intuitivno tako pronalazeći svoj prostor u kom vještačka inteligencijja ostaje inferiorna.

 

Rambo Amadeus, foto Vedran Ševčuk za ŠA Fest

 

Upravo zbog toga sa svojim kolegama ću nastupiti na vašem festivalu kao “Tribute samom sebi” stvarajući tako mogućnost da nekažnjeno tumačim svoje djelo pristupajući mu upravo onim metodama koje su još uvijek daleko van domašaja sve moćnijeg AI-a."

Rambo Amadeus će na 32.JazzTimeRijeka festivalu nastupiti sa svojim triom u sastavu Saša Ranković – bubnjevi, Vojno Dizdar – klavijature i Antonije Pušić – gitara, glas.

 

Korisnici
Logovanje korisnika