39. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“

Beogradski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni. Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. godine uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja.

Pod sloganom „JAZZSCAPES“, najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim!

Beogradski džez festival ostvaruje kontinuitet sa prethodnim izdanjima manifestacije predstavljajući referentan izbor uglednih džez stvaralaca iz Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i ostatka sveta, sa novim originalnim autorskim programima. Reflektujući članstvo u Evropskoj džez mreži ponovo je naglasak na evropskom džezu, koji čini preko osamdeset procenata programa. Žanrovska raznovrsnost se na festivalu podrazumeva: slušaćemo sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom.

Tokom 6 dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa 4 kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava. U fokusu 39. izdanja je saksofon –9 lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala. Brojka „9“ obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: 9 lidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad. Konačno, a na to smo posebno ponosni, čućemo 9 premijera: čak 9 sastava izvodi muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.

Beogradski džez festival i dalje je međunarodna muzička manifestacija sa cenama ulaznica koje su među najpovoljnijim u regionu! Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 39. Beogradskog džez festivala (komplet važi za 10 koncerata u glavnom programu) i pojedinačne ulaznice su u prodaji na eFinity prodajnim mestima i onlajn.

Pokrovitelji 39. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Prijatelji 39. BDŽF su SOKOJ, Nacionalna platforma SRBIJA STVARA i DPC Networks.

BDŽF podržali: Austrijski kulturni forum; Francuski institut u Srbiji; Gete Institut; Italijanski institut u Beogradu; Ambasada Izraela; Ambasada Portugala i Institut Kamoeš; Zbigniew Seifert Foundation i Ministarstvo kulture i nacionalnog nasleđa Poljske; Program za internacionalizaciju muzike i scenskih umetnosti Španije, u koorganizaciji Instituta Servantes i Nacionalnog centra za promociju muzike, Nacionalnog instituta za scenske umetnosti i muziku INAEM, Ministarstva kulture i sporta Španije, u okviru Plana za oporavak, transformaciju i otpornost, finansiranog od strane Evropske unije – Nextgeneration.eu; Wallonie-Bruxelles International; Turistička organizacija Srbije; Turistička organizacija Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

 PROGRAM 39. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

24.10.2023.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Muzička škola Stanković: 30 godina džez odseka (Srbija)

25.10.2023.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Max Kochetov Quartet feat. Fabrizio Bosso (Srbija/Italija)

21.00 Gerald Clayton Trio (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana

Serbian showcase:

22.30 Viktor Tumbas Quintet (Srbija)

23.30 Jovan Milovanović Quartet (Srbija)

00.30 Miloš Čolović Trio (Srbija)

26.10.2023.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Leszek Możdżer & Adam Pierończyk (Poljska)

21.00 Oded Tzur Quartet (Izrael/Grčka)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Verneri Pohjola Quartet “Monkey Mind” (Finska/Danska/Estonija)

00.00 Manuel Hermia Freetet (Belgija/Švajcarska)

 

27.10.2023.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Paal Nilssen-Love Large Unit (Norveška/Danska/Švedska)

21.00 Fabian Rucker 5 (Austrija)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Hugo Carvalhais “Ascetica” (Portugal)

00.00 Hayden Chisholm Quartet “Things Serbia Did To Me” (Novi Zeland/Srbija)

28.10.2023.

Dom omladine Beograda // Velika sala

19.00 Alba Careta Group (Španija)

21.00 Dave Douglas Gifts Trio (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Isaiah Collier and The Chosen Few (SAD)

00.00 Studnitzky X Magro (Nemačka)

29.10.2023.

MTS Dvorana

19.00 Stefano Di Battista “Morricone and More” (Italija/Francuska)

21.00 John Scofield Trio (SAD)

Dom omladine Beograda // Amerikana

22.30 Leïla Martial & Valentin Ceccaldi “FiL” (Francuska)

00.00 Sylvain Rifflet “Troubadours” (Francuska)

 

Korisnici
Logovanje korisnika