Crna lista: Karika koja nedostaje

 Danas izlazi prvi album beogradske punk grupe Crna lista Danas izlazi prvi album beogradske punk grupe Crna lista

Period osamdesetih na prostorima bivše Jugoslavije podario je živopisnu generaciju autora i rokenrol muzičara koji i danas stvaraju a pre svega su podsticaj nadolazećim generacijama buntovnika.

U senci uspeha niza bendova, čija imena naješće pominjemo kada je o pomenutom periodu reč, ostala je generacija originalnih beogradskih pankera koji su činili bendove Defektno efektni, Urbana gerila, TV Moroni. Njihov rad prekinuli su odlasci u vojsku a nakon njihovog povratka, ništa više nije bilo isto:

„U jeku te eksplozije novog zvuka, panka i novog talasa, mi nismo imali lične karte, dakle bili smo maloletni. A niko nije smatrao da treba da kaže da smo tinejdž atrakcija. Bili smo u ligi starijih i sve se brzo dešavalo. Odlasci u vojsku su  menjali mladost i karijere. Po povratku u beogradsku realnost ni ona nije bila ista kao neku godinu pre. Album Crne liste nije samo „godišnjica mature“ uz pesme ranog tinejdžerstva već je to „popravni“ ispit za našu generaciju i ispravka ranih grešaka i zabluda. Ali i korigovanje istorije koja mora da se apdejtuje i doda ovaj niz pesama kolekciji nezaborava osamdesetih,“ izjavio je novinar, publicista i svedok tog vremena Branko Rosić.

Pioniri beogradske pank scene okupili su se posle četrdeset godina i pod nazivom Crna lista objavili dva zapažena singla „Ipak bojim se rata“ i „Moja borba“. Grupu Crna lista listu čine: Vojislav Bešić – gitara/glas (ex Bezobrazno zeleno), Loka – gitara/glas (ex Defektno efektni/Urbana gerila), Aleksandar Đukić – bas gitara/glas (ex TV Moroni), Goran Sinadinović – gitara (ex Petar i zli vuci) i Relja Obrenović – bubnjevi (ex Petar i zli vuci).

 

   Crna Lista, Foto. MASCOM Promo

 

„Naš prvi album ’Crna lista’ predstavlja kariku koja je nedostaje da bi slika beogradske scene osamdesetih bila potpuna. Upravo smo sada snimili pesme onako kako smo ih kao klinici čuli u usvojim glavama. Taj autentični beogradski duh najzad je prikovan za vinil u svom izvornom obliku, bez ijedne izmene, kao trajno svedočanstvo stvarnog, a neiskorišćenog potencijala kulturnog fenomena koji je promenio sve i koji se zove - beogradski pank. Novi talas je došao koji mesec kasnije, ali o tome se već sve zna,“ navodi Slobodan Loka Nešović govoreći o prvom albumu grupe Crna lista.

Prvi album Crne liste, „Crna lista“,  dostupan je u pretprodaji po sniženoj ceni u besplatnu dostavu (za teritoriju Srbije) na mascom.rs.

Njegov izlazak najavljuje singl „Tebi dajem sve“, koji je od 23. septembra dostupan na svim striming servisima.

Energična svirka, punokrvni rifovi vraćaju veru u neprocenjivu vrednost iskrenog odnosa prema rock’n’rolu. Neke od pesma ćete prepoznati, pa je kuriozitet ovog izdanja upravo to što su posle četrdesetak godina one odsvirane i producirane na način na koji su to njihovi autori, sada članovi benda Crna lista, inicijalno želeli.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika