Depeche Mode - My Favourite Stranger

Težak i mračan ali ozbiljan hit ove dugovečne grupe


Novi singl Depeche Mode, My Favorite Stranger, sa albuma Memento Mori, koju su napisali Martin Gore i Richard Butler (Psychedelic Furs), oslikava upečatljivu sliku odnosa pojedinca s neuhvatljivim drugim.

Memento Mori je petnaesti studijski album grupe Depeche Mode, objavljen u martu 2023. u Kolumbiji. Album je producirao James Ford.

Prethodili su mu singl "Ghosts Again" i numera "My Cosmos Is Mine", kao i singl "Wagging Tongue", i to je prvi studijski album Depeche Mode koji su snimili i objavili kao duo, nakon smrti suosnivača i klavijaturiste Andyja Fletchera u maju 2022. Album je promoviran u sklopu Svjetske turneje Memento Mori.

Video Antona Corbijna je zagonetan kao i sam tekst i urađen u pravom bergmanovskom maniru. Njegova crno-bijela paleta naglašava nadrealni, snevački kvalitet čitave priče i povećava napetost. Usamljena figura, pod šeširom širokog oboda, simbol je neuhvatljivog „savršenog stranca“ o kojem pjesma govori. Dok lik prolazi kroz različite terene gledalac je taj koji uvek promatra, ali se nikada istinski ne povezuje a Corbijn pametno tjera gledaoce da krenu na vlastito putovanje unutar sebe.

Uprkos prevladavajućim temama smrti, album je ujedno i slavlje života i dubokih veza koje traju a pjesma My Favorite Stranger, iako mistična i mračna, pravi je, ozbiljni hit ove velike grupe.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika