Muziku kao što je ova možete slušati na Muzzik FM kanalima JEKA i MOBA i uživati u izboru

Božo Vrećo feat. Miroslav Tadić - Sevlija

 

Božo Vrećo, bosanskohercegovački pjevač sevdalinki, poznat i po svojoj interpretaciji tradicionalnih pesama, objavio je ovih dana novi singl u saradnji sa virtuozom na gitari, Miroslavom Tadićem, sevdalinku pod nazivom "Sevlija".

Novi singl “Sevlija” označava reč iz bosanskog jezika koja se koristi za opisivanje osobe koja voli ili uživa u sevdalinkama, emotivne pesmama koje često izražavaju ljubavne teme, nostalgiju i melanholiju. Izraz “sevlija” određuje ljubitelje sevdaha i one koji su duboko povezani s bosanskim muzičkim nasleđem.Međutim, kantautor se opredelio za značenje iz persijskog jezika i o tome više podelio sa publikom:

"Pjesmu Sevlija po perzijskom prevodu značenja imena “Žena Čempres” sam napisao i uglazbio tako da retrospekcijski odgovara stoljetnoj baladi i romansi izmedju dvoje Shams(mene) i Sevlije( Nina) koji se vole od ranog djetinjstva, zavjetuju se i obećaju jedno drugom simbolično sa bijelim koncem koji ona nosi sve do ugovorene udadbe (udaje) od strane njenih roditelja za imućnog Ajsin bega koji dolazi po nju u Šeher Saraj. Sevlija od tuge umire i time tragedija postaje mit o neprebolnoj ljubavi.

Aranžmanski moj logičan izbor je bio nenadmašni i plemeniti prijatelj i muzičar artist koji me uvijek nadahnjuje da budem još bolja i sadržajnija verzija sebe, divni Miroslav Tadić i njegovi “prsti od pamuka” koji ispredaju priču u perfektnoj simbiozi sa mojim pojanjem. Minimalistično i vrlo nježno, arhetipski i u scenama skoro bez treptaja, vrlo smireno i bez naglosti u pokretu, sve je poput sna i prividjenja. Scene u kojima ona zamišlja i naše vjenčanje onog trenutka kad se udaje za nevoljenog, scene kraj Sebilja gdje zamišlja da je odvodim daleko i da meni pruža ruke da je spasim i scene gdje mene vidi u zrcalu (ogledalu) dok drugi je zove svojom. Ta čežnja kulminira njenom tragičnom smrću na kraju, gdje ne znamo što je učinila prekrivajući svoje lice crnilom, to jeste simbolika antičke tragedije i karasevdaha i žrtvenog odlaska sa ovog svijeta.”

Režiju spota potpisuje sam Božo Vrećo.

Muziku kao što je ova možete slušati na Muzzik FM kanalima JEKA i MOBA i uživati u izboru.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika