Na današnji dan 1954. Bill Haley and His Comets su izdali "Rock Around the Clock"

Ovo je bila prva rock'n'roll ploču koja je zauzela prvo mjesto na glazbenim top-listama!

 

Na današnji dan 1954. Bill Haley (and) His Comets su izdali "Rock Around the Clock", prvu rock'n'roll ploču koja je zauzela prvo mjesto na glazbenim top-listama!

"Rock Around the Clock" je rock and roll pjesma u blues formatu od 12 taktova koju su napisali Max C. Freedman i James E. Myers (potonji pod pseudonimom "Jimmy De Knight") 1952.

Najpoznatija a najuspješniju izvedbu snimio je Bill Haley & His Comets 1954. za američku Deccu. Bio je broj jedan singl dva mjeseca i dobro je prošao na britanskim ljestvicama; snimka je također ponovno ušla na UK Singles Chart 1960-ih i 1970-ih.

Izvorni puni naziv pjesme bio je "We're Gonna Rock Around the Clock Tonight!". Ovo je kasnije skraćeno u "(We're Gonna) Rock Around the Clock", iako se ovaj oblik općenito koristi samo na izdanjima snimke Bill Haley Decca Records iz 1954.; većina drugih snimaka ove pjesme od Haley i drugih (uključujući Sonnyja Daea) skraćuje ovaj naslov dalje u njegov sadašnji oblik.

Bill Haley & His Comets bio je američki rock and roll sastav osnovan 1947. i djelovao je do Haleyjeve smrti 1981. Bend je također bio poznat kao Bill Haley and the Comets i Bill Haley's Comets. Od kasne 1954. do kasne 1956. grupa je snimila devet Top 20 singlova, od kojih je jedan bio broj jedan i tri koja su bila Top Ten. Singl "Rock Around the Clock" bio je najprodavaniji rock singl u povijesti žanra i zadržao je tu poziciju nekoliko godina.

Pred vama je remasterizovani i kolorizovani snimak izvedbe ove pjesme iz 1956. u proizvodnji Columbia Pictures Corporation.

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika