Skini App MUZZIK FM - Gledaj, Glasaj, Slušaj

Red Bull Flugtag 2019 održan je na Adi Ciganliji pred više od 50 hiljada gledalaca. Šampionsku titulu odbranila je ekipa Flyin' Figuar Space Edition iz Novog Sada

Konačno održavanje Red Bull Flugtaga u Beogradu je zagolicalo interesovanje i takmičarsku groznicu za 33 ekipe, koliko se nadmetalo za titulu najboljeg i najluđeg tima na Adi Ciganliji sa čuvene Red Bull Flugtag piste visoke šest metara, a priznanje najboljeg dobila je ekipa Flyin' Figuar Space Edition sa ukupnih 33.41 bodova i pređenih 15,15 metara.

Obala beogradskog mora bila je u nedelju ispunjena obožavaocima uvrnutog leta koji su uživali u spektaklu i pogledu na pistu koja je konstruisana kompleksnije od većine koncertnih i festivalskih postavki, a sa koje su piloti pokazali profesionalnost, kreativnost i otkačenost. Pored timova na čuvenoj pisti su se ukazali i Ajs Nigrutin i Timbe sa miksom najjačih hitova na kojima su radili u prethodne dve i po decenije. Pistu je na pola najvećeg letačkog šoua u Beogradu zauzela i Sara Jo sa svojim plesnim timom i izvela uživo njene hit pesme “Nemam Vremena Za To“ i “Bez Sna“.

Foto: Predrag Vučković

Beograd je ove nedelje bio privilegovan kao samo jedan od osam gradova na planeti u kome se Red Bull Flugtag održava u 2019. godini! Ekipa Flyin' Figuar je odbranila titulu iz 2013, doduše sa malom korekcijom u imenu - sada je dodato Space Edition u kombinaciji fiće i jaguara sa krilima, ispostavilo se da je to bio taličan potez! Nije nadmašen let od 19 metara od pre šest godina, ali je sve nadoknađeno u kombinaciji sa nastupom i atraktivnošću za konačni učinak, iako je konkurencija bila žestoka.

- Za ovogodišnji nastup napravili smo letelicu pod radnim nazivom “Millenium Figuar”. To je ultra laka letelica, dužine 6m, a širine 5m, a izborom laganih kompozitnih materijala, težina letelice bez pilota nije prešla 25kg. Zbog toga i zbog kvaliteta izrade, osobine letelice smo podigli na viši nivo i potrudili se da nadmašimo nastup iz 2013. godine. Takođe, sve to je upotpunjeno zanimljivim performansom i maskama - kaže Marko Aćimović ispred ekipe koja će za nagradu otputovati u Salcburg u čuveni Red Bull Hangar-7 gde će timski poleteti u Flying Bulls helikopteru.

Foto: Predrag Vučković

Ekipe su kroz ceo program motivisali voditelji Sara Jo, Ajs Nigrutin i Galeb Nikačević, čovek zaslužan za najveći svetski "Harlem šejk", viđen na Red Bull Flugtagu 2013. godine. Ulogu žirija imali su Petar Vojinović, Sajsi MC, SevdahBABY, Tatjana Vojtehovski, Hana Adrović, Dejan Turk, Marko Ždero, i mnogi drugi - svi su imali težak zadatak da izaberu najkreativniju ekipu. Dobar nastup i let u Adu imali su sir, opanak, tenk, klavir, jednorog i još mnogo drugih uvrnutih životinja, povrća i drugih objekata koje do sada srpska publika nije imala prilike da vidi na beogradskom „nebu“.

Foto: Predrag Vučković Najkreativniji nastup i treće mesto osvojio je tim Flying Hoptopod Monster za šta je nagrađen GOPro kamerama i tandemskim skokom padobranom. Drugo mesto i panoramski let iznad Beograda je odnela ekipa Praslinova anti-stres mašina F40 čija je poruka bila možda najvažnija na ovogodišnjem Red Bull Flugtagu: “Vodite računa o svom mentalnom zdravlju i nemojte nikada zaboraviti da se dobro zezate u životu“!

Ovaj četvoročasovni letački ali i audio-vizuelni spektakl na Adi Ciganliji bio je samo novi nastavak priče koja je počela 1992. godine u Beču, kada se prva letelica otisnula sa platforme. "Red Bull Flugtag" podigao je svoju čuvenu pistu u preko 150 gradova širom planete, a Beograd je tu privilegiju dobio drugi put, što su timovi znali da iskoriste radeći u garaži na letelicama bez motora, akumulatora i katapulta - oruđe su im bili samo vetar, ljudska snaga i otkačenost, što je prezentovano na lokaciji koja je uređena u produkciji i organizaciji koja broji više od 500 ljudi.

Autor vijesti

Korisnici
Logovanje korisnika