Džez saksofonista Lukas Gabric na zatvaranju jubilarnog 10. Međunarodnog festivala saksofona – Belgrade SAXperience

Austrijski virtuoz na saksofonu nastupa u Beogradu

 

Austrijski džez saksofonista Lukas Gabric nastupiće u subotu, 30. septembra u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Koncert „majstora muzike“ i „virtuoza na tenor saksofonu“ organizuje se u okviru svečanog zatvaranja jubilarnog 10. Međunarodnog festivala saksofona – Belgrade SAXperience.

Gabrica će na koncertu u Beogradu pratiti izvanredni domaći džez muzičari, i to pijanista Aleksandar Grujić, kontrabasista Miloš Čolović i bubnjar Aleksandar Cvetković. Oni će zajedno odsvirati autorske kompozicije Lukasa Gabrica koji je već uveliko ostavio trag na međunarodnoj džez sceni koji je, prema rečima poznatog trubača Tomasa Ganša i saksofoniste Džoela Frama, izuzetan muzičar čiji zvuk saksofona oduzima dah.

 

Jubilarni 10. Međunarodni festival saksofona u Srbiji - BELGRADE SAXPERIENCE biće održan od 28. do 30. septembra u Beogradu.

 

Lukas Gabric, foto: lična arhiva

 

LUKAS GABRIC

Lukas Gabric nastupao je i predavao širom Evrope i sveta, u SAD, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Španiji, Sloveniji, Kini, Južnoj Koreji, Mongoliji, Brazili… Učestvovao je na velikom broju takmičenja, bio je polufinalista na takmičenju Thelonious Monk u Vašingtonu, osvojio je nagradu za najboljeg solistu i nagradu publike na Getxo džez festivalu u Španiji, a osvojio je i treću nagradu u finalu takmičenja Severnoameričkog saveza saksofonista u Ilinoisu (Urbana-Champaign). Za kompoziciju Vatrena igra dobio je nagradu Herb Alpert Composer’s od Američkog društva kompozitora, autora i izdavača (ASCAP). Njegova muzika može se čuti na preko deset albuma i na mnogim drugim snimljenim projektima. 

 

Album Derek Bermel: Migrations (Naxos, 2019) bio je nominovan za nagradu GRAMMY u kategoriji “najbolja nova klasična kompozicija 2020. godine”.

Lukas Gabric stekao je postdiplomsku diplomu umetnika na Džulijard školi u Njujorku, gde je bio član fakulteta pri pripremnom odeljenju između 2014-2021, a ima i doktorat iz muzikologije sa Gradskog univerziteta u Njujorku. Bio je vanredni predavač na City koledžu u Njujorku između 2012-2020. U svojoj doktorskoj disertaciji istraživao je i analizirao bluz opus Džona Koltrejna. Za svoje majstorske kurseve i predavanja na univerzitetima širom sveta dobio je prestižne nagrade. Od 2018. godine organizuje Carinthian International Jazz Award koji okuplja takmičare iz 40 zemalja. Njegov najnoviji album Double Standard (Alessa Records, 2022) u potpunosti je sačinjen od originalnih kompozicija, dok će njegov novi album Moving On biti objavljen krajem 2023. godine.

BELGRADE SAXPERIENCE

Festival Belgrade SAXperience osnovan je 2014. godine kao inicijativa Udruženja saksofonista Srbije sa saksofonistom Milanom Savićem na čelu. Tokom devet izdanja festivala je održano preko 150 koncerata u Beogradu i u 12 gradova širom Srbije, sa blizu 450 učesnika iz 15 zemalja. Istaknuti saksofonisti su u okviru festivala održali preko 50 majstorskih radionica, dok je 11 domaćih kompozitora obogatilo repertoar za saksofon sa ukupno 16 novih ostvarenja. Ovogodišnje izdanje festivala Belgrade SAXperience počinje u četvrtak, 28. septembra, a osim Lukasa Gabrica na festivalu će nastupiti domaći i inostrani solisti i ansambli, kao što su: Jan Gričar (Slovenija), Helix2 (Belgija), Banda saksofonista (Srbija), Maks Kočetov kvartet (Srbija), kao i studenti saksofona Akademije umetnosti u Novom Sadu. Festival su podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Austrijski kulturni forum Beograd, Ambasada Belgije u Srbiji i Ambasada Republike Slovenije. (Info: promo)

Korisnici
Logovanje korisnika