Odlazak velike Aleksandre

Aleksandra Slađana Milošević danas nas je napustila zauvek

 

Iznimna umjetnica, pjevačica i kompozitorica, Aleksandra Slađana Milošević, umrla je danas u 69. godini.

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. listopada 1955. godine, a smatrana je ikonom novog vala 80-ih u tadašnjoj Jugoslaviji.

Prvi samostalni nastup imala je na festivalu "Studentsko ljeto" u Maglaju 1974. godine, gdje je osvojila "Grand Prix".

Na površinu jugoslavenske pop-rock scene izlazi 1977. s pjesmom "Au, Au" i iste godine ima svoj prvi veći nastup na Koncertu kraj Hajdučke česme, gdje nastupa prije Bijelog Dugmeta.

Miloševićeva je počela rušiti tabue kada je objavila pjesmu "Sexy Lady" koja je zabranjena za emitiranje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Godine 1979. promovirala je pjesmu "Amsterdam", a 1981. nastupila je na izboru za predstavnika Jugoslavije na Eurosongu u Beogradu i osvojila osmo mjesto sa skladbom "Recept za ljubav".

S Dadom Topićem je 1984. snimila pjesmu “Princeza”, koja je prevedena i na engleski, i smatra se jednom od najljepših duetskih pjesama s ovih prostora. Godine 1989. odlazi u SAD, gdje je jedno vrijeme svirala s grupom “Baby Sister”.

Odlaskom ove vanvremene umjetnice scena cijelog regiona izgubila je jedno od svojih najprepoznatljivijih lica i beskompromisnu ženu, istinskog borca za dobro, pravedno i lijepo. Pratimo je s pjesmom koja je svojevremeno bila meta zabrana i gorućih polemika, "Pusti neka stvari idu svojim tokom" iz 1979. godine s legendarnog albuma "Gorim od želje da ubijem noć".

 

Autor vijesti Maja Jovanović

Korisnici
Logovanje korisnika