Skini App MUZZIK FM - Gledaj, Glasaj, Slušaj

Rambo Amadeus otvara Leto u MuzeYU

DAN MLADOSTI U MUZEJU JUGOSLAVIJE

Muzej Jugoslavije poziva vas da zajedno obeležimo Dan mladosti uz koncert Ramba Amadeusa. Program će se održati 25. maja od 19 časova u fontani na platou ispred Muzeja, čime će zvanično otpočeti ovogodišnji uzbudljiv projekat LETO U MUZEYU 2022. Ulaz je slobodan.

Teškо је zamisliti obeležavanje Dana mladosti bez figure jakog kulta ličnosti jugoslovenskog nasleđa. Ovaj put, kao što bi se očekivalo, figura kulta nije Maršal i Drug Tito i spomen na njega, već Rambo Amadeus, Kilo i Eko Tzar. Umetničko stvaralaštvo Ramba Amadeusa od njegovog pojavljivanja, prvih albuma, performansa, ali i aktivizma, predstavlja zapravo umetničku hroniku rastakanja SFRJ i njenog nasleđa. Njegovo ironijsko poigravanje sopstvenim kultom ličnosti opominje nas i podseća na zavodljivi karakter diktature i zloupotrebu autoriteta u savremenom trenutku.

Danas je glavni predmet interesovanja Ramba Amadeusa, pored muzike i jedrenja, kompleksno ekološko pitanje, pa je i njegov aktivizam većinom usmeren ka ovoj temi. Na koncertu 25. maja nastojaće da preispita upravo ove teme, a gde to može bolje nego ispred Muzeja Jugoslavije. Dođite da učestvujete u novom čitanju istorije, danas osvetljene sasvim novim kontektsima i prilikama u svetu.

 

Rambo Amadeus jedna je od najistaknutijih figura, kultna ličnost jugoslovenske muzičke scene. Kompozitor, tekstopisac, gitarista, performer, jedriličar i eko aktivista. I Tzar. Njegove pesme opisuju stvarnost iz posebnog, satiričnog ugla, vešto razotkrivajući apsurde savremenog sveta i lakonski ih izlažući šarenim reflektorima bine. Muzika mu je slobodan konglomerat svih muzičkih stilova, pri čemu vezuje muzičku teoriju i kritiku u „Gordijev čvor“. Izmislio je i termin „turbo folk“. Na koncertima nikada ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama već improvizuje, obilato koristeći humor, kako u konferansi tako i u samom muzičkom izrazu. Često se događa da počne da svira jednu pesmu, a završi neku sasvim petu, pravdajući se zaboravnošću. Možda se baš zbog te majstorske „zaboravnosti“ njegovi koncerti dugo pamte.

Slušamo pesmu Recesivni gen i pozivamo vas da svi zajedno proslavimo 25. maj u MuzeYU s Rambom Amadeusom 

Korisnici
Logovanje korisnika