Beloruski darkwave/synthpop sastav Molchat Doma kao predgrupa Nicka Cave je sinoć pokidala!

S zidina Petrovaradinske tvrđave, slušali smo Molchat Domu.        

Neverovatan je osećaj dobiti priliku posle samo tri godina od njihovog nastupa u drugstore-u, ponovni doživljaj njihove muzike i na glavnom stejdžu. Ukoliko neko nije upoznat sa pričom ovih beloruskih valova, dajem kratak osvrt.

Ako se sećate šaljivog video klipa sa youtube platforme gde su slepi miševi koji vise sa neke rešetke predstavljeni naopako kako „igraju“ u „gotičarskoj diskoteci“, uz najveći hit ove grupe „Sudno“, onda znate za njih, ili ste makar osetili njihovu melodiju. Generalno gledano, grupa Molchat Doma je relativno nova. Prvi album su izdali 2017. Godine „S kryš naših domov“ („S krovova naših domova“), koji im je obezbedio jak proboj gvozdene zavese, i zatim drugi, 2018, pod nazivom „Etaži“ („Spratovi“), koji im je obezbedio prodor do „obećane“ zemlje (SAD). Treći album „Monument“, izašao je u jesen 2020. Godine, a sa njega je skinut singl „Ne smešno“, koji nema potrebe prevoditi.

U pitanju je bend koji peva na ruskom, identičan potez ovakvih velikana možemo primetiti i kod grupe She Past Away koja peva na turskom, kao i Lebanon Hanover koji, takođe, nisu zavisni od jezika na kom pevaju. Njihove poruke su univerzalne i možemo ih osetiti kroz tamne valere muzike i glasove bez snage sa tek pomalo besa koji se kad-tad pojavljuje. Nama je melanholični konstrukt zvuka koju pridonosi grupa Molchat Doma uveliko poznata. Često se u situaciji slušanja njihove muzike možemo utopiti, šetajući kasno ulicama Novog Beograda, u taj brutalističko-socijalistički „trip“ koji istovremeno pobuđuje melanholiju, ali i „fejk“ nostalgiju koju nismo ni doživeli. Otprilike je takav uticaj muzike na nas bio tokom njihovog nastupa.

 

Na ovaj bend je itekako jak uticaj sovjetskih underground bendova iz 80-tih (pre svega Grupa Kino i Motorola), iz vremena pedestrojke, a često ih opisuju kao mešavinu post-punka, new wavea, synth-popa i coldwave-a, sa akcentom na prošlovremenske, distopijske tekstove i usamljenost pojedinca.

Sinoć smo imali predivnu priliku da se naslušamo njihovih numera. Nakon njih je usledio  princ Tame post-punka, nama drag Nick Cave…

Korisnici
Logovanje korisnika